Ötzi pukeutui nahkavaatteisiin

Dna-kokeet ovat antaneet tietoa jäämies Ötzin vaatteiden materiaaleista. Tulokset osoittavat, ettei hän ollut mikään erakko.

Jäämies Ötzi käytti nahkatakkia ja heinästä punottua viittaa.

© Alamay/Imageselect, AKG Images

Alpeilta löyde­tyllä ­Ötzi-muumiolla oli ruskeakarhun nahasta tehty lakki. Hänen housunsa olivat lampaannah­kaa, ja hänen kenkiensä nauhat oli tehty naudannahasta.

Ötzin nuoli­viini taas oli metsäkau­riinnah­kaa ja takki vuohen- ja lampaan­nahkaa.

Heinällä vuorattu kenkä.

© Alamay/Imageselect, AKG Images

Katsaus Ötzin maailmaan

Ötzin vaatteiden analyysi on antanut tutkijoille arvokasta tietoa siitä, mitä eläimiä Alpeil­la 5  250 vuotta sitten eläneet kivikauden ihmiset kasvattivat ja pyydystivät.

Etenkin kotieläinten nahat kiinnostivat tutki­joi­ta, sillä ne kertovat Ötzin elinpiiristä. Jos Ötzi oli yksinäinen metsästäjä, hänen on täytynyt käydä kauppaa pyytämiensä peurojen ja karhujen nahoilla ja lihalla kotieläimiä kasvattaneiden paimenten kanssa.

Nyöreillä sidottava lakki.

© Alamay/Imageselect, AKG Images

Tiiviitä yhteyksiä paimeniin

Dna-kokeissa on selvinnyt, että naudat ja vuohet, joiden nahoista Ötzin vaatteet on valmistettu, ovat geneettisesti lähempänä nykyisiä kesyjä kotieläimiä kuin niiden villejä lajitoverei­ta.

Näin ollen Ötztalin alueel­la Alpeilla kasvatettiin kesytettyjä nautoja ja vuohia jo 5  250 vuotta sitten. Toisaalta Ötzi saattoi itsekin omis­taa ja paimentaa eläimiä.