Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Onko romaneilla koskaan ollut omaa valtiota?

DNA-tutkimukset osoittavat romanien olevan lähtöisin Pohjois-Intiasta, missä heitä yhä elää pienenä vähemmistönä.

Getty Images

Geeni- ja kielentutkimuksen perusteella romanit ovat lähtöisin Pohjois-Intiasta, ja he itse kutsuvat Intiaa yhä nimellä Baro Than eli ”suuri kotimaa”.

Romanit alkoivat lähteä joukolla ­liikkeelle luultavasti 500-luvulla, ja myöhemmin lähtöaaltoja käynnistivät tutkimusten perusteella muslimien valloitukset vuoden 1000 ­tienoilla. Monet romanit asettuivat ­asumaan Itä-Rooman alueelle ja Balkanille.

Kun ottomaanit seuraavina vuosisatoina ­valloittivat suuria osia Itä-Roomasta, romanit hajaantuivat ympäri Eurooppaa ja heitä vainottiin lähes kaikkialla.

Varhaisimmat eurooppa­laiset maininnat romaneista ovat peräisin irlantilaismunkki Symon Semeonik­selta, joka tapasi vuonna 1322 romaneja ­Kreetalla ja kuvasi heitä Raamatun Kainin jälkeläisiksi.

Noin vuodesta 1360 vuoteen 1815 romaneilla oli käytännössä itsehallinto Feudum Acinganorumiksi kutsutulla alueella Korfulla Kreikassa.

Muista maista heidät yleensä karkotettiin, ja esimerkiksi Tanskassa ja Englannissa heitä uhkasi ­rikkeistä kuoleman­tuomio.

Kun romanit vuoden 1390 kieppeillä saapuivat Romaniaan, työvoiman tarve oli siellä niin suuri, että aateli alkoi pitää heitä orjinaan.

Orjuus ­kiellettiin Romaniassa vasta vuonna 1864. Maailman ­kaikkiaan 15–18 miljoonasta romanista noin 2,5 miljoonaa asuu nykyään Euroopassa.

Lue myös:

Sivilisaatiot

5 erikoista faktaa romaneista

3 minuuttia
Sivilisaatiot

Vaellus Intiasta alkoi 1 500 vuotta sitten

2 minuuttia
Keskiaika

Englannin kuningas hukutti veljensä viiniin

1 minuuttia

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota