Økokrim

Norjalaiskeräilijä voi menettää Baabelin torninsa

Irak vaatii sataa muinaista kirjoitustaulua norjalaiselta keräilijältä. Poliisi tutkii, miten ainutlaatuinen kaiverros Raamatun Baabelin tornista on päätynyt Norjaan.

Jokin aika sitten kaksi yhdysvaltalaista museota määrättiin palauttamaan tuhansia varastettuja muinaisesineitä esineiden kotimaihin. Norjalaista keräilijää Martin Schøyeniä voi odottaa sama kohtalo.

Norjan poliisi on takavarikoinut osan 81-vuotiaan Schøyenin kokoelmista, joihin kuuluu mesopotamialaisia kuva- ja nuolenpääkirjoitustauluja. Poliisi epäilee, että noin sata niistä on hankittu laittomasti.

Kokoelmissa on muun muassa ainutlaatuinen taulu, johon on kuvattu Baabelin torni.

”Erikoista tässä kivitaulussa on – jos se osoittautuu aidoksi – että asiantuntijoiden mukaan se on kadonnut julkisuudesta jo ammoisina aikoina. Taulusta tai sen olinpaikasta ei ole ollut mitään tietoa ammattipiireissä, ennen kuin se ilmestyi keräilijälle Østlandetissa (Itä-Norjassa) 1990-luvulla”, NLA Høgskolenin emeritusprofessori Torleif Elgvin kertoo.

Erään teorian mukaan Raamatun tarina Baabelin tornista perustuu 91 metrin korkuiseen porraspyramidiin, joka rakennettiin Babyloniin noin 1500–1000 eaa.

© Pieter Brueghel vanhempi

Omistaja ei myönnä mitään

Martin Schøyen ei suostu myöntämään, että taulut olisi tuotu Irakista laittomasti Yhdysvaltojen vuoden 2003 hyökkäystä seuranneena sekasortoisena aikana. Hän huomauttaa, että moni esineistä on kokoelmista, jotka perustettiin jo sotien välisenä aikana.

Norjalaiset asiantuntijat aikovat nyt tutkia takavarikkouhan alaiset sata taulua ja selvittää, onko ne hankittu laillisia teitä vai pitääkö ne palauttaa kotimaahansa.