Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Norjalaiskeräilijä voi menettää Baabelin torninsa

Irak vaatii sataa muinaista kirjoitustaulua norjalaiselta keräilijältä. Poliisi tutkii, miten ainutlaatuinen kaiverros Raamatun Baabelin tornista on päätynyt Norjaan.

Økokrim

Jokin aika sitten kaksi yhdysvaltalaista museota määrättiin palauttamaan tuhansia varastettuja muinaisesineitä esineiden kotimaihin. Norjalaista keräilijää Martin Schøyeniä voi odottaa sama kohtalo.

Norjan poliisi on takavarikoinut osan 81-vuotiaan Schøyenin kokoelmista, joihin kuuluu mesopotamialaisia kuva- ja nuolenpääkirjoitustauluja. Poliisi epäilee, että noin sata niistä on hankittu laittomasti.

Kokoelmissa on muun muassa ainutlaatuinen taulu, johon on kuvattu Baabelin torni.

”Erikoista tässä kivitaulussa on – jos se osoittautuu aidoksi – että asiantuntijoiden mukaan se on kadonnut julkisuudesta jo ammoisina aikoina. Taulusta tai sen olinpaikasta ei ole ollut mitään tietoa ammattipiireissä, ennen kuin se ilmestyi keräilijälle Østlandetissa (Itä-Norjassa) 1990-luvulla”, NLA Høgskolenin emeritusprofessori Torleif Elgvin kertoo.

Erään teorian mukaan Raamatun tarina Baabelin tornista perustuu 91 metrin korkuiseen porraspyramidiin, joka rakennettiin Babyloniin noin 1500–1000 eaa.

© Pieter Brueghel vanhempi

Omistaja ei myönnä mitään

Martin Schøyen ei suostu myöntämään, että taulut olisi tuotu Irakista laittomasti Yhdysvaltojen vuoden 2003 hyökkäystä seuranneena sekasortoisena aikana. Hän huomauttaa, että moni esineistä on kokoelmista, jotka perustettiin jo sotien välisenä aikana.

Norjalaiset asiantuntijat aikovat nyt tutkia takavarikkouhan alaiset sata taulua ja selvittää, onko ne hankittu laillisia teitä vai pitääkö ne palauttaa kotimaahansa.

Lue myös:

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota