Mystiset kansat: mistä he ovat tulleet?

Vaaleatukkaiset ja sinisilmäiset afganistanilaiset, roomalaisista ehkä polveutuvat kiinalaiset ja japanilaistaustaisiksi uskotut intiaanit ovat ihmetyttäneet tutkijoita, mutta nyt osa arvoituksista alkaa ratketa.

Afrikkalaista alkuperää

Melungeonkansan jäsenet pitivät itseään portugalilaisten jälkeläisinä, kunnes dna-analyysi vuonna 2012 osoitti heidän olevan afrikkalaista sukujuurta.

On mahdollista, että melungeonien esivanhemmat ovat väittäneet polveutuvansa portugalilaisista välttääkseen mustiin kohdistuneet vainot.

Alkuperä: Afrikka

Jack Goins on aina uskonut olevansa juuriltaan portugalilainen.

© AP/Polfoto

Munkkien jälkeläisiä?

Zuni-intiaanit poikkeavat Pohjois-Amerikan muista alkuasukkaista. Suurin ero on kielessä, joka ei muistuta mitään muuta alueen kieltä.

Monet tutkijat uskovat sen johtuvan heimon eristäytyneistä elämäntavoista. Chicagon yliopiston professorin Nancy Davisin mukaan zunien kieli, uskonto ja vallitseva veriryhmä viittaavat kuitenkin japanilaisiin juuriin.

Davisin mukaan buddhalaisia munkkeja saapui noin vuonna 1350 Japanista Amerikkaan etsimään universumin keskusta.

He päätyivät New Mexicoon, jonne he jäivät elämään valtaväestön joukkoon ja toivat vaikutteitaan alueen kulttuuriin.

Alkuperä: Epävarma – japanilaismunkkiteoriasta ei ole olemassa esimerkiksi arkeologisia todisteita.

Chicagon yliopiston professori uskoo zuni-intiaaneiden esi-isien tulleen Japanista.

© All Over Press/Getty

Eurooppalaisia Amerikassa

Kun espanjalaiset tulivat Peruun 1500-luvulla, he kohtasivat vaaleaihoisia, pitkiä intiaaneja. Taudit kuitenkin hävittivät eurooppalaisia muistuttaneen kansan, eikä sen alkuperää tunneta.

Kansan asuinalueiden raunioista löydettyjen suuria laivoja esittävien maalausten perusteella jotkut tutkijat ovat arvelleet, että kansa oli tullut meritse Euroopasta.

Alkuperä: Hyvin epävarma

Valkoiset intiaanit ovat hävinneet, mutta rauniot muistuttavat heistä yhä.

© José Porras

Aidot japanilaiset ajettiin ahtaalle

Pohjois-Japanissa erityisesti Hokkaidon saarella elävät ainut joutuivat 1900-luvulla syrjinnän kohteeksi, koska he poikkesivat muista japanilaisista sekä kieleltään että ulkonäöltään.

Ainuilla on muita japanilaisia vaaleampi iho ja enemmän ihokarvoitusta, ja heidän alkuperänsä on herättänyt kummastusta.

Ainut eivät kuitenkaan ole vaeltaneet Japaniin muualta, sillä dna-tutkimusten mukaan heidän juurensa voidaan jäljittää Japanin ensimmäiseen kulttuuriin, jomoniin.

He ovat siis Japanin alkuperäisasukkaita. Ajan mittaan ainut ajettiin pohjoiseen, ja nykyään heitä on virallisten tietojen mukaan noin 25 000, joista alle sata ihmistä puhuu ainujen kieltä sujuvasti.

Alkuperä: Japani

Ainuja on syrjitty, koska he eivät muistuta ulkonäöltään muita japanilaisia.

© All Over Press/Getty

Aleksanteri Suuren jäljillä

Itäisessä Afganistanissa voi kohdata poikkeuksellisen vaaleita ja sinisilmäisiä lapsia. Legendan mukaan he polveutuvat alueen 300-luvulla eaa. vallanneen Aleksanteri Suuren sotilaista. Dna-analyysit eivät ole vahvistaneet oletusta.

Alkuperä: Epävarma

Vaaleat lapset eivät ole outo näky Itä-Afganistanissa.

© Magnum Photos

Roomalaislegioonalaiset pakenivat ehkä Kiinaan

Gobin autiomaan laitamilla Kiinassa asuva kansa on kiehtonut tutkijoita pitkään. Toisin kuin kiinalaisilla yleensä, heillä on siniset tai vihreät silmät ja usein vaaleat hiukset.

Vuonna 2010 dna-testit paljastivat, että kansalla on eurooppalaiset juuret. Monet tutkijat uskovat, että kansa polveutuu roomalaisista legioonalaisista, jotka asettuivat alueelle asumaan ennen ajanlaskumme alkua.

Teorian mukaan joukko roomalaislegioonalaisia pakeni alueelle kärsittyään tappion Carrhaen taistelussa vuonna 53 eaa. Teoria on saanut tukea kiinalaisista lähteistä.

Kronikoitsijoiden mukaan kiinalaiset vangitsivat vuonna 36 eaa. ”kalansuomumuodostelmassa olevan joukon”, mikä saattaa viitata roomalaiseen falangiin. Paenneiden roomalaisten uskotaan toimineen alueella palkkasotureina.

Alkuperä: Ehkä Rooman valtakunta

Vihreiden silmiensä perusteella kuvan mies saattaa polveutua Carrhaen taistelun (53 eaa.) tappion jälkeen paenneista roomalaisista

© Mary Evans/Scanpix & Natalie Behring