Hao Wei/Public Domain
Den Kinesiske Mur i solnedgang

Rakennustyöläiset pidätettiin: Murskasivat oikotien Kiinan muurin läpi

Kahta kiinalaista rakennustyöläistä uhkaa ankara rangaistus siitä, että he ajoivat kaivinkoneella Kiinan muurin läpi.

Luoteis-Kiinassa kaksi rakennustyöntekijää joutui pahaan pulaan murskattuaan kaivinkoneella suuren aukon Kiinan muuriin.

Aukko löydettiin 24. elokuuta lähellä Yangqianhen kylää, noin 350 kilometriä Pekingistä länteen.

Kiinan valtiollinen televisio kertoi, että "kaksi epäiltyä on pidätetty, ja tapausta tutkitaan".

Kahden rakennustyöläisen – 38-vuotiaan miehen ja 55-vuotiaan naisen – väitetään tuhonneen osan muurista oikotieksi seuraavalle työmaalle.

Pidätettyjä odottaa nyt ankara rangaistus siitä, että he tuhosivat osan [Kiinan muurista] (https://historianet.fi/tekniikka/rakennushankkeet/kiinan-muuri-karusta-puolustusrakennelmasta-tuli-turistikohde) kohdassa, jota maan viranomaiset muuten kuvaavat ”melko hyvin säilyneeksi".

Tie Kiinan muurin aukon läpi

Kuvat paljastavat, että suuri osa Kiinan muurista on tuhottu, jotta sen läpi saatiin puhkaistua kulkuväylä.

© Youyu Public Security Bureau

Muuri on vaarassa

Tämä ei ole läheskään ensimmäinen kerta, kun osia 21 196 kilometriä pitkästä muurista on tuhoutunut kokonaan tai osittain. Paikalliset ovat käyttäneet vuosisatoja muurin materiaaleja uudelleen muun muassa talojen rakentamiseen.

1950- ja 60-luvuilla osia muurista käytettiin jopa hallituksen siunauksella rakennusmateriaaliksi.

"Siihen aikaan ihmiset eivät pitäneet sitä mitenkään erikoisena", kertoi The Great Wall Society of China -järjestön varapuheenjohtaja Don Yaohui. "He purkivat osia muurista ja käyttivät kiviä uudelleen kaikkeen mahdolliseen."

Kiinan hallitus on käynnistänyt suuren kampanjan muurin pelastamiseksi, ja sen tunnuslause on "Rakasta Kiinaa, korjaa Kiinan muuri".

Vuonna 2019 julkaistussa raportissa todettiin kuitenkin, että 18,4 prosenttia muurista oli säilynyt vajavaisesti, 27,1 prosenttia oli vaarassa kadota kokonaan ja 24,1 prosenttia oli jo kadonnut.