Hän loi Kiinaan yhtenäisen hallintojärjestelmän ja virkakoneiston ja yhtenäisti muun muassa valtakunnassa käytetyt mittayksiköt ja kirjoitusmerkit.
Hän myös rakennutti kanavia ja teitä sekä kunnianhimoisia kastelujärjestelmiä parantamaan satoa ja pystytti maan luoteisosaan valtavan puolustusrakennelman pysäyttämään pohjoisten paimentolaiskansojen hyökkäykset.
Rakennelma tunnetaan nykyään Kiinan muurina.
Salamurhayritykset eivät onnistuneet
Nykyisen Kiinan alueella vaikuttaneet lukuisat kuningaskunnat olivat sotineet keskenään 400-luvulta eaa. lähtien, ja hallitsevan Zhou-dynastian heikentyminen oli johtanut sen valta-alueen pirstaloitumiseen.
Kuningaskunnat solmivat keskenään alati vaihtelevia liittoumia, jotka taistelivat toisiaan vastaan.
Suuremmat kuningaskunnat valloittivat pienempiä, kunnes lopulta jäljellä oli vain seitsemän suurta kuningaskuntaa – Han, Wei, Zhao, Chu, Qi, Yan ja Qin.
Viimeksi mainitun hallitsija Qin Shi Huangdi teki aiemmin halveksitusta ja muiden kiinalaisten barbaarisena pitämästä rajaseudun Qin-valtiosta vahvan sotilasmahdin.
Qin-valtio laajeni aluevalloitusten ansiosta nopeasti, ja muiden valtioiden lähettämät salamurhaajat yrittivät tuon tuostakin tappaa Qin Shi Huangdin siinä onnistumatta.
Vuonna 223 eaa. Qin kukisti pahimman vihollisensa, mahtavan Chu-valtion.