Päänkatkojat riehuivat Kiinassa: Ennätyksellinen verilöyly paljastui

Arkeologit ovat löytäneet 41 päätöntä luurankoa Kiinasta. Ne olivat raa'an verilöylyn uhreja, ja tutkijoiden mukaan se tarjosi todisteita "erittäin julmasta konfliktista".

Verilöyly päättömine uhreineen Kiinassa

Päiden katkominen liitettiin jo aiemmin kivikautiseen Kiinaan, mutta uusi löytö oli poikkeuksellinen.

© Qian Wang/Texas A&M University School of Dentistry

Päänkatkojien muinainen hyökkäys johti verilöylyyn.

Tuore tutkimus osoitti, että yksittäisessä hyökkäyksessä kuoli 32 ihmistä, ja hyökkääjät jättivät jälkeensä yhteensä 41 päätöntä ruumista. Tutkijat kutsuvat tapausta Aasian suurimmaksi päänmetsästäjien verilöylyksi kivikaudella.

Hyökkäys tapahtui hieman yli 4 100 vuotta sitten Kiinan eteläisessä Honghen prefektuurissa. Paikka on ollut pitkään tutkijoiden mielenkiinnon kohteena.

Ensimmäiset kivikautiset luurangot löydettiin Honghen prefektuurista jo 1990-luvulla. Alue on täynnä kivikautisia asuinpaikkoja, ja vuodesta 2013 lähtien siellä on tehty yhteensä kuusi eri kaivausta.

Viimeisimmässä kaivauksessa arkeologit löysivät kahdesta talosta ja kolmesta haudasta 68 luurankoa, joista 41:llä ei ollut päätä. Kaikki luurangot olivat 4 100–4 400 vuotta vanhoja. Yksi seikka karmeassa verilöylyssä kuitenkin yllätti arkeologit: kaikki uhrit olivat naisia tai lapsia.

Päät on saatettu poistaa osana rituaalia

Päänmetsästys tunnetaan kivikauden Aasiasta, ja se on käytäntö, jossa viholliselta otetaan päät joko trofeeksi tai tapetun elinvoiman saamiseksi itselle. Usein voittoisat soturit katkaisivat tappion kärsineiden vastustajien päät.

Viimeisimmät kaivaukset viittaavat kuitenkin siihen, että Honghe-kansan surmaajat ottivat kohteekseen naisia ja lapsia, mikä johti ”erityisen julmaan konfliktiin", tutkijat totesivat Archaeological and Anthropological Sciences -lehdessä julkaistussa tutkimuksessa.

Luutyökaluja, Kiina

Tutkijat löysivät kaivauksissa useita työkaluja, kuten veitsiä, joissa oli kiviterä ja luukahva. Luurangoissa olevat jäljet osoittavat, että tämäntyyppisiä veitsiä käytettiin päiden irrottamiseen.

© Qian Wang/Texas A&M University School of Dentistry

Asutuksessa oli kolme vallihautaa, mikä viittaa siihen, että Honghe-kansan ja naapuriheimojen välillä oli säännöllisiä konflikteja.

Suurin osa Honghe-kylän asukkaista oli todennäköisesti maanviljelijöitä, kalastajia ja metsästäjiä. Tutkijat arvelevat, että kilpaileva heimo päätti tarkoituksella tappaa naisia ja lapsia tuhotakseen Honghe-kansan elinkeinon. Hyökkääjät ottivat sitten päät voitonmerkeiksi.

Tutkijat uskovat, että miehet saattoivat olla hyökkäyksen aikana muualla töissä ja että he palasivat luultavasti pahaa aavistamatta – ja löysivät läheistensä teurastetut ruumiit. Sitten he päättivät haudata heidät taloihin ennen kuin lähtivät asutuksesta.

Tutkijat olettivat myös, että hyökkääjät ovat saattaneet valita uhrinsa "valikoivaan mestausrituaaliin".

"Vihollisheimojen päitä käytettiin erityisiin rituaaleihin, joiden tarkoituksena oli vangita tai ottaa haltuun vihollisten sielu ja energia", kertoi Qian Wang, tutkimuksen toinen kirjoittaja, Live Science -lehdessä. Tietty rituaali on saattanut vaatia juuri naisten ja lasten päitä.

Jokaisessa luurangossa oli viiltojälkiä kaulanikamissa, ja useissa oli erityisiä V:n ja U:n muotoisia viiltoja toisessa kaulanikamassa. Hyökkääjät käyttivät kiviveitsiä, joiden kahva oli tehty luusta.

Monien luurankojen lisäksi ryhmä löysi myös neljän miehen kallot haudasta, joka sijaitsi yhden asutuksen talon ulkopuolella. Ne saattoivat olla trofeeita, jotka Honghe-kansan jäsenet olivat itse ottaneet toiselta vihollisheimolta voitonmerkeiksi.