Wellcome Images

Olut teki Kiinasta suurvallan

Uuden tutkimuksen mukaan oluentuotannolla oli merkittävä rooli vallan keskittymisessä Kiinassa tuhansia vuosia sitten.

Arkeologit ja historiantutkijat ovat pitkään etsineet selitystä sille, miksi Kiinasta noin 4 000 vuotta sitten kehittyi suurvalta. Nyt kansainvälinen tutkijaryhmä, johon kuuluu kiinalaisia ja yhdysvaltalaisia, on tullut siihen tulokseen, että Kiinan suuruus sai alkunsa oluesta.

Oluen valmistus alkoi Kiinassa jo 9 000 vuotta sitten, mutta noin 4 000 vuotta sitten tuotanto lisääntyi merkittävästi dakougang-nimisen oluenvalmistusastian ansiosta.

”Dakougang-astioita ei käytetty yleisesti kansan keskuudessa, vaan niitä on löydetty eliitin haudoista”, Stanfordin yliopiston kiinalaisen arkeologian professori Li Liu selittää.

Dakougang-astia saattoi olla ihmisen korkuinen, ja siihen mahtui satoja litroja olutta.

© Gary Todd

Olutmonopoli takasi vallan

Arkeologien mukaan eliitille oluen massatuotannolla oli merkittävä rooli heidän pyrkiessään vahvistamaan valtaansa ja asemaansa yhteiskunnassa:

”Ne, jotka pystyivät valmistamaan suuria määriä olutta kansalle, menestyivät muita paremmin paikallisyhteisöjen valtakilpailussa”, tutkimusraportissa todetaan.

Ajan mittaan ne, jotka hallitsivat kaikkien janoaman oluen tuotantoa, kasasivat entistä enemmän valtaa itselleen ja saivat haltuunsa suuria maa-alueita ja tärkeitä kauppareittejä. Arkeologien mukaan se lisäsi kauppaa ja kulttuurivaihtoa Kiinan eri alueiden välillä ja edisti vallan keskittymistä.