Photo by S. Hu, Edited by T. Wang
Aasi hauta Kiina

Nainen sai pooloaasinsa mukaansa hautaan

Kiinalainen aatelisnainen ilmeisesti piti poolosta niin paljon, että halusi pelata sitä vielä kuoleman jälkeenkin.

Kiinalainen aatelisnainen rakasti poolon pelaamista niin paljon, että hänen pooloratsunsa – kolme aasia – haudattiin hänen kanssaan.

Tutkijoiden mukaan tapaus on ensimmäinen kerta, kun Kiinasta on löydetty fyysisiä todisteita muinoin pelatusta aasipoolosta.

”Vaikka lvju [aasipoolo] nimetään historiallisissa lähteissä, siitä ei ole arkeologista dokumentointia”, kerrotaan kiinalaisten arkeologien julkaisemassa tutkimuksessa.

Keisari oli hulluna pooloon

Xi’anin kaupungissa vuonna 878 kuolleen aatelisnaisen Cui Shin suurellisesta haudasta löytyi ainakin kolmen aasin jäännökset. Noihin aikoihin poolo oli erittäin suosittua Tang-dynastian (618–907) eliitin keskuudessa.

Tuolloinen keisari Xizong oli niin hulluna hevospooloon, että hän valitsi huippukenraalejaan näiden poolosuoritusten perusteella.

Myös Cui Shin aviomies, Bao Gao, joka menetti toisen silmänsä poolo-ottelun tuoksinassa, ylennettiin kenraaliksi voittoisan ottelun ansiosta.

Aasit olivat viisaita ja rauhallisia

Yläluokan naiset harrastivat myös pooloa, mutta lähteiden mukaan he suosivat aasipooloa, koska se ei ollut niin vaarallista. Pienet, viisaat aasit eivät säikkyneet niin helposti kuin hevoset.

Haudattujen aasien jalkojen luista tutkimuksissa löytyneet rasitusjäljet viittaavat siihen, että eläimet olivat juosseet paljon ja tehneet äkillisiä käännöksiä, kuten poolo-otteluissa – kuorma-aasit sen sijaan kulkevat yleensä tasaisesti eteenpäin.

Tutkijoiden mukaan Cui Shin hyvät pooloaasit haudattiin hänen kanssaan ilmeisesti siksi, että hän voisi jatkaa lajin harrastamista tuonpuoleisessa.