Hangzhou Liangzhu Archaeological Site Administrative District Management Committee

Mysteerin jäljillä: Miksi Kiinan Venetsia tuhoutui

4 300 vuotta sitten iski katastrofi, joka tuhosi kehittyneen kivikauden kaupungin kanavineen, patoineen ja muureineen.

190 kilometriä Shanghaista luoteeseen oli kaupunki, jonka tutkijat ovat nimenneet Kiinan Venetsiaksi.

Liangzhun asukkaat suitsivat yhden suuren Jangtsejoen sivujoista rakentamalla patoja. Näin he pystyivät perustamaan jopa 30 000 asukkaan kaduttoman suurkaupungin, jossa kuljettiin kanavia pitkin nykyisen Venetsian tapaan.

Noin 4 300 vuotta sitten Liangzhun kulttuuri kuitenkin katosi mystisesti. Kiinalaiset ja itävaltalaiset tutkijat ovat nyt selvittäneet sen syytä.

”Raunioista löytyi ohut savikerros, mikä viittaa siihen, että kulttuurin tuhoutuminen saattaa liittyä Jangtsen tulvimiseen”, selittää tutkija Christoph Spötl Innsbruckin yliopistosta.

Spötl tutki Kiinassa Xi’anin Jiaotong-yliopistossa työskentelevän geologin Haiwei Zhangin kanssa alueen tippukiviluolien stalagmiitteja selvittääkseen, mitä ne voivat kertoa ilmastosta Liangzhun perikadon aikaan.

VIDEO: Virtuaalikierros Kiinan Venetsiassa

21 vuotta rankkasateita

Tutkimus paljasti, että sademäärä nousi merkittävästi 4 345 vuotta sitten ja että 21 vuotta peräkkäin satoi poikkeuksellisen paljon.

”Suuret monsuunisateet ovat todennäköisesti ensin saaneet Jangtsejoen sivujokineen tulvimaan runsaasti. Kaupungin viemärit ja kanavat eivät kyenneet lopulta enää pitelemään valtavia vesimassoja, vaan Liangzhu tuhoutui ja ihmiset joutuivat pakenemaan”, Spötl kertoo.