Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Mitä tapahtui Kiinan viimeiselle keisarille?

Keisari Pu Yi syöstiin lapsena vallasta, kun Kiinasta tuli tasavalta Xinhai-vallankumouksen seurauksena. Hänestä tuli Aasian suurvaltojen heittopussi.

FR Jin

Pu Yi oli kaksivuotias, kun hänestä vuonna 1908 tuli Kiinan keisari. Vain kolme vuotta myöhemmin Kiinasta tuli Xinhai-vallankumouksen seurauksena tasavalta ja yli 2 00-vuotinen keisarikunta romahti.

Pu Yi joutui luopumaan kruunusta, mutta hän sai pitää keisarin arvonimen ja asua yhä keisarillisessa palatsissa – joskin kotiarestissa.

Arestissakin hänellä oli seuranaan jalkavaimoja, hänelle tarjoiltiin 40 ruokalajin aterioita ja hän eli ylellistä elämää, kunnes hän 19-vuotiaana pakeni Tianjiniin ja antautui Kiinaan tunkeutuneille Japanin joukoille.

Pu Yi oli japanilaisten nukkehallitsija

Kun japanilaiset vuonna 1931 miehittivät Mantšurian, he asettivat Pu Yin miehitysalueen presidentiksi ja myöhemmin keisariksi. Pu Yi hallitsi aluetta Japanin nukkehallitsijana toisen maailmansodan loppuun ja Japanin antautumiseen asti.

Sen jälkeen hän luopui keisarin tittelistä ja julisti Mantšurian olevan taas osa Kiinaa. Hän yritti paeta Koreaan, mutta joutui neuvostoliittolaisten vangiksi ja päätyi vankeuteen Siperiaan.

Vuonna 1950 Neuvostoliitto luovutti entisen keisarin Kiinan kommunistiselle hallinnolle, joka sulki hänet vuosikausiksi vankileirille ”uudelleenkoulutettavaksi”.

Lopulta Pu Yin julistettiin olevan kunnon kommunisti ja hänet vapautettiin. Hän työskenteli Pekingin kasvitieteellisen puutarhan puutarhurina, kunnes kuoli syöpään vuonna 1967.

Lue myös:

Muinainen Kiina

7 Kiinasta peräisin olevaa keksintöä

11 minuuttia
Kiina kultainen sinetti Zhang Xianzhong
Muinainen Kiina

Verraton aarrelöytö Kiinassa

2 minuuttia
Muinainen Kiina

Kiinasta kasvoi suurvalta sotataitojensa ansiosta

20 minuuttia

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota