Public Domain
Lingchi

Mikä lingchi on?

Yksi historian tuskallisimmista teloitusmenetelmistä oli tarkoitettu kiinalaisille, jotka olivat syyllistyneet erityisen vakaviin rikoksiin. Uhri sidottiin paaluun, ja sitten pyöveli aloitti työnsä.

Lingchi – joka tunnetaan myös nimellä ”tuhannen sivalluksen kuolema” – on vanha kiinalainen kidutus- ja teloitusmenetelmä, jota käytettiin 1900-luvun alkuun asti.

Lingchi-rangaistuksen saanut kuolemaantuomittu sidottiin ensin puiseen paaluun, minkä jälkeen pyöveli alkoi leikata hänestä paloja terävällä veitsellä.

Yleensä pyöveli aloitti rinnasta, josta hän poisti lihakset niin, että kylkiluut tulivat näkyviin. Sitten pyöveli jatkoi silpomalla ensin tuomitun käsivarret ja lopulta jalat.

Lingchi

Perimätiedon mukaan uhrit joutuivat kärsimään jopa tuntikausia ennen kuolemaansa.

© Public Domain

Lingchi pitkitti tuskia

Tuomitun kärsimykset saattoivat kestää tuntikausia riippuen siitä, miten pyöveli teloituksen suoritti. Kidutus loppui vasta uhrin kuolemaan – tai kun pyöveli päätti lopettaa tuomitun kärsimykset iskemällä veitsen tämän sydämeen.

Jos pyöveli oli hellämielinen – tai tuomitun perhe oli lahjonut hänet – hän saattoi aloittaa silpomisen kaulasta, jolloin uhri kuoli nopeammin. Kuoleman jälkeen ruumiilta katkaistiin pää ja jäsenet ja ne pantiin koriin.

VIDEO: Katso lyhyt filmi lingchistä

Video

Lingchi-rangaistus ei päättynyt kuolemaan

Lingchi oli äärimmäisen tuskallinen teloitusmenetelmä, ja siihen tuomittiinkin ensisijaisesti erityisen vakavista rikoksista, kuten maanpetoksesta tai joukkomurhasta.

Lingchiin sisältyi käytännössä kolme rangaistusta: teloitettavan julkinen nöyryytys, tuskallinen kuolema ja vielä ruumiin häpäisy paloittelemalla kuoleman jälkeen. Kiinassa yleisen kungfutselaisuuden mukaan ruumiin piti olla kokonainen, jotta kuoleman jälkeinen elämä olisi hyvä.

Virallisesti lingchi poistettiin Kiinan lainsäädännöstä rangaistuksena vuonna 1905, mutta joidenkin lähteiden mukaan sitä käytettiin paikoin vielä niinkin myöhään kuin 1920-luvulla.