Institute of Archaeology at the Chinese Academy of Social Sciences
Keisarillinen wc-pönttö Kiinasta

Kiinasta löytyi 2 400-vuotias keisarillinen vessanpönttö

Arkeologit ovat löytäneet kiinalaisen palatsin kaivauksissa vaikuttavan wc-pöntön, joka kuului luultavasti Kiinan muinaiselle keisarille – ja jonka pystyi jopa huuhtelemaan.

Arkeologit ovat tehneet yllättävän löydön keisarillisen palatsin kaivauksissa Yueyangin kaupungissa Etelä-Kiinassa. ”Kaikki paikalla olijat ällistyivät ensin, ja sitten purskahdimme nauruun”, selittää Liu Rui, yksi kaivauksiin osallistuneista arkeologeista Kiinan yhteiskuntatieteellisen akatemian arkeologisesta instituutista. Hämmästyttävä löytö oli 2 400 vuotta vanha wc-istuin.

Useimmat tuon ajan kiinalaiset joutuivat tekemään tarpeensa ämpäriin tai muuhun astiaan ja kantamaan tuotokset ulos, mutta Yueyangin wc-pöntön pystyi huuhtelemaan.

Keisarillinen wc-pönttö Kiinasta

Arkeologit eivät vielä tiedä, tekikö keisari tarpeensa pönttöön istuen vai seisten.

© Institute of Archaeology at the Chinese Academy of Social Sciences

Pönttö kuului luultavasti keisarille

”Huuhdeltavan wc-pöntön kaltaisen ylellisyyskapineen on täytynyt kuulua erittäin korkea-arvoiselle henkilölle”, Rui toteaa. Yueyangin huuhdeltava wc-pönttö on ensimmäinen Kiinasta löydetty.

Se kuului luultavasti jollekulle Qin-dynastian viimeisistä keisareista. – joko Qin Xiaogongille (381–338 eaa.), hänen isälleen Qin Xian’gongille (424–362 eaa.) tai Han-dynastian ensimmäiselle keisarille Liu Bangille (256–195 eaa.).

Kiinalaiset eivät keksineet huuhdeltavaa vessaa itse, sillä se kunnia kuuluu nykyisen Pakistanin alueella vaikuttaneelle Indus-kulttuurille. Arkeologit ovat löytäneet alueelta alkeellisia huuhdeltavia vessoja, jotka on ajoitettu 2 500-luvulle eaa. Löytö kuitenkin osoittaa, että myös muinaiset kiinalaiset tunsivat huuhdeltavan vessan.

Arkeologit tutkivat nyt pöntön sisustaa löytääkseen ulosteiden jäänteitä, jotka voivat antaa tietoa keisarin ruokailutottumuksista.

Fund af vægdekoration i Kina

Arkæologerne har også fundet adskillige udsmykninger, som sandsynligvis stammer fra paladsets vægge.

© Institute of Archaeology at the Chinese Academy of Social Sciences