Kai Bai; Antiquity Publications Ltd.
Yaoheyuan, uhrihauta, Zhou-dynastia

Kiinasta löytyi 120 hevosen uhrihauta

Kiinan keisarikunta syntyi maan luoteisosassa noin 3 000 vuotta sitten. Kokonaisen muinaisen kaupungin löytäminen antaa uutta tietoa varhaiskiinalaisten valtavista hautauhrauksista.

Zhou-dynastian aikana Kiinasta tuli Kiinan valtakunta sellaisena kuin me sen tunnemme – mahtava valtakunta, jolla oli kukoistava taide- ja kulttuurielämä sekä voimakas keisari yhdistävänä hahmona.

Silti tiedossa on vain vähän siitä, miltä paikalliset yhteisöt todella näyttivät ja miten ne kehittyivät pronssikauden dynastian ensimmäisenä ja ratkaisevana hallintakautena.

Arkeologit toivovat, että kokonaisen muinaiskaupungin löytyminen ja varsinkin hyvin erikoinen hautalöytö voisivat nyt muuttaa tämän.

Kaupunki, joka tunnetaan nimellä Yaoheyuan, juontaa juurensa Zhou-dynastian varhaisimpaan aikaan vuodesta 1046 eaa. vuoteen 771 eaa. saakka. Kaupunki sijaitsee maan luoteisosassa. Juuri sieltä alkoi kehitys, joka johti Kiinan yhdistymiseen yhden keisarin alaisuudessa.

Hevoset merkitsivät valtaa ja asemaa

Arkeologit ovat tähän mennessä löytäneet kaupungin muurin, palatsin, pronssivalimon, keramiikkamuotteja ja muita esineitä.

Kiinnostavimpia ovat kuitenkin lukuisat uhrihaudat, joissa on ihmisten ja eläinten, kuten hevosten, härkien, vuohien, lampaiden, kanojen, koirien ja kanien jäännöksiä.

Erityisen merkittäviä ovat kuusi hevosten uhrihautaa. Hevoset on kirjaimellisesti pinottu kerroksittain. Tutkijat ovat löytäneet yhteensä 120 hevosen luurangot, joihin kuuluu useita varsoja.

Yaoheyuan, uhrihauta, Zhou-dynastia

Arkeologien löytöihin kuuluu kaunis harmaan sininen amatsoniitti eli mineraali, jota käytetään pääasiassa korujen valmistukseen.

© Yingxia Huang

Lukuisten hevosten uhraukset osoittivat arkeologeille, että Yaoheyuanissa asui mahtavia ja varakkaita ihmisiä. Hevosilla oli tärkeä rooli sekä sodassa että tuotantoeläiminä.

"Hevosten uhrihautaukset ja käyttö ylipäätään eivät ainoastaan osoita Yaoheyuanin varallisuutta ja asemaa, vaan myös sen, että hevosia oli alueella runsaasti", kirjoittivat löydön tehneet arkeologit. "Hevoset olivat yksi valtakunnan tärkeimmistä resursseista."

Tutkijat toivovat, että kaupungin jatkotutkimukset antavat uutta tietoa sekä paikallisesta alueesta että sen suhteesta keisarilliseen valtaan.

"Löydökset tarjoavat tärkeää uutta tietoa, jota voimme käyttää Luoteis-Kiinan poliittisten ja kulttuuristen olojen tutkimiseen", tutkijat kirjoittivat [Antiquity]-lehdessä (https://www.cambridge.org/core/journals/antiquity/article/abs/political-and-cultural-complexity-in-northwest-china-during-the-western-zhou-period-1045771-bc-new-evidence-from-yaoheyuan/0D73028AD3D8E5F1063A951CAA76A17A {"target":"_blank"}).