Jiajing Wang

Kiinassa tehtiin olutta tuhansia vuosia oletettua aiemmin

Kiinalainen kivikauden henkilö sai mukaansa runsaasti olutta tuonpuoleiseen – ikä yllätti tutkijat.

Tutkijat löysivät Kaakkois-Kiinasta läheltä Qiaotoun kaupunkia 9 000 vuotta vanhasta haudasta jotakin yllättävää: haudassa oli lukuisia ruukkuja ja astioita, ja osoittautui, että monet niistä olivat sisältäneet riisistä valmistettua olutta.

Löydössä merkillepantavaa oli sen ikä. Aiemmin tutkijat ovat löytäneet riisioluesta vain kirjallisia mainintoja 1000-luvun Kiinasta, ja haudan olut on valmistettu jo 8 000 vuotta aiemmin.

Lisäksi löytö kuuluu vanhimpiin tunnettuihin alkoholijuomiin. Aiemmin Israelista on löydetty 13 000 vuotta vanhaa alkoholia, mutta ei tiedetä, oliko se olutta.

Ensimmäiset todisteet oluenpanosta on löydetty aiemmin Turkista, ja ne ovat 7 500–10 500 vuotta vanhoja. Näyttää siis siltä, että kiinalaiset keksivät juopumisen ilot lähestulkoon samoihin aikoihin.

Home vei ehkä keksinnön jäljille

Kiinalaisarkeologit uskovat, että oluen valmistus oli hyvin aikaa vievää ja että juomaa käytettiinkin siksi vain seremoniallisissa erikoistilaisuuksissa, esimerkiksi hautajaisissa.

Lisätutkimuksissa on tarkoitus selvittää tarkemmin oluenvalmistuksen yksityiskohtia.

”Mahdollisesti ylijäänyt riisi on alkanut homehtua ja on huomattu, että siitä on tullut makeampaa ja alkoholipitoista”, tutkimuksen johtaja Jiajing Wang selittää. Hän on antropologian apulaisprofessori Dartmouth Collegessa.

Todisteet ruukkujen sisältämästä alkoholista löydettiin mikroskoopilla. Kuvasta näkyy, että ruukkujen home (ylempänä) muistuttaa nykyään fermentoinnissa käytettyä hometta (alinna).

© Jiajing Wang