Qian Wang

Kiinalainen murhaaja teki täydellisen rikoksen

Arkeologit ovat viimein selvittäneet 1 300 vuotta vanhan murhan.

700-luvulla kiinalaisen murhaajan piti hankkiutua nopeasti eroon juuri listimänsä miehen ruumiista 500 kilometriä Mongolian rajalta sijaitsevassa Ningxiassa. Sen sijaan että olisi heittänyt ruumiin jokeen tai haudannut sen metsään, murhaaja keksi luovemman ratkaisun – jonka amerikkalaiset tutkijat uskovat nyt keksineensä.

Arkeologit löysivät nuoren miehen ruumiin Han-dynastian (202 eaa. – 220 jaa.) aikaiseen sukuhautaan johtavasta kuilusta. DNA-testien mukaan mies ei kuulunut samaan perheeseen haudan muiden vainajien kanssa, ja luista selvisi, että hän oli kuollutkin noin 700 vuotta näiden jälkeen.

Kiinalaistutkijat ovat laatineet havainnekuvan kuilusta, jonne miehen ruumis viskattiin.

© Qian Wang

Pistojäljet paljastivat murhan

Ensin arkeologit arvelivat, että mies oli haudanryöstäjä, joka oli menehtynyt yrittäessään laskeutua hautaan tietyn aikakauden kiinalaisille haudoille tyypillistä pystysuoraa kuilua pitkin. Kaksi seikkaa kuitenkin kumosi teorian.

Toinen oli löytöpaikka: Hauta oli jossakin vaiheessa tyhjennetty arvoesineistä, mutta ruumis lojui useita metrejä haudan yläpuolella olevassa maakerroksessa. Mies oli menehtynyt kauan haudanryöstäjien käynnin jälkeen.

Toinen seikka olivat miehen päässä ja kylkiluissa olevat pistojäljet. Todisteiden perusteella tutkijat päättelivät, että nuorukainen murhattiin noin 1 300 vuotta sitten ja heitettiin kuiluun, sillä kukapa etsisi murhan uhrin ruumista haudasta.