Liu Kun/SIPA/Ritzau Scanpix
Kiina kultainen sinetti Zhang Xianzhong

Julma kapinajohtaja kadotti arvokkaan sinetin taistelussa

Arkeologit tekivät loistavan kultalöydön Kiinan arvokkaimpiin lukeutuvan aarteen kaivauksissa.

Kiinassa Sichuanin maakunnassa tehdyissä laajoissa arkeologisissa kaivauksissa löytyi kiinalaiselle prinssille kuulunut mittaamattoman arvokas sinetti.

Arkeologit ovat kaivaneet tämän vuoden alusta lähtien paikalta yli 10 000 esinettä, jotka vajosivat Minjoen pohjaan suuressa meritaistelussa vuonna 1646.

China Daily -lehden mukaan löydöissä on niin kulta- ja hopeaesineitä, kolikoita, koruja kuin aseitakin, jotka kuuluivat julmalle kapinajohtajalle Zhang Xianzhongille.

Hän johti 1600-luvulla talonpoikaiskapinaa Ming-dynastiaa vastaan ja valloitti muun muassa Sichuanin maakunnan pääkaupungin Chengdun, jossa hän julistautui vuonna 1644 keisariksi.

Laivasto joutui väijytykseen

Kaksi vuotta myöhemmin Xianzhong lähti valloittamaan Hubein maakuntaa, mutta matkalla eräs Ming-dynastian kenraali hyökkäsi hänen valtavaa laivastoaan vastaan ja upotti jopa tuhat laivaa.

Laivojen mukana upposi muun muassa lähes kahdeksan kilon painoinen kultainen sinetti, joka oli kuulunut siinä olevan kirjoituksen mukaan Ming-dynastian prinssille. Ilmeisesti Xianzhong oli ryöstänyt sinetin.

Itse itsensä nimittänyt keisari, joka historiallisten lähteiden mukaan tappoi joukkoineen säälimättömästi siviilejä, kuoli taistelussa vuonna 1647.

Yli 60 000 esinettä löydetty

Kadonneita aarteita alettiin etsiä vuonna 2017, kun Ming-dynastian esineitä alkoi ilmestyä pimeille markkinoille.

Tutkiessaan asiaa poliisi löysi useita laittomia kaivauksia Minjoen penkoilta.

Viranomaiset aloittivat alueella viralliset kaivaukset, joiden tuloksena on tähän asti nostettu ylös jo yli 60 000 esinettä.