Sanxingdui Museum

Arkeologit löysivät Kiinasta pyhän puun

Arkeologit innoissaan: 3 000 vuotta vanha legenda sai vahvistusta.

Puut eivät ole harvinaisia löytöjä muinaiskaupunkien kaivauksissa. Kiinalaiset arkeologit olivat kuitenkin innoissaan, kun he löysivät vanhasta uhrikuopasta lähes neljä metriä korkean puun.

Sichuanin maakunnasta löydetty puu oli tehty pronssista.

Se on peräisin Shu-kulttuurin ajalta ja valmistettu vuosina 1600–1046 eaa. Sanxingduin museon asiantuntijat ovat löytäneet osia myös ainakin viidestä muusta pronssipuusta.

Pronssipuu oli uhrikuopassa hautautuneena paksun norsunluukasan ja muiden uhrilahjojen alle, ja sen esille kaivaminen kesti neljä kuukautta.

VIDEO: Katso arkeologeja töissä uhrihaudalla

Uuden löydön myötä kiinalaismuseoilla on nyt hallussaan kaksi suurta pronssipuuta. Arkeologit ovat päätelleet, että puut voivat liittyä Shu-kulttuuriin ja sen uskomuksiin, joista ei ole säilynyt juurikaan kirjallisia lähteitä.

Tarina kertoo kahdesta puusta

Runsas 3 000 vuotta sitten kiinalaiset palvoivat aurinkoa jumalana, ja uskomuksen mukaan linnut lähtivät aamuisin idässä olevasta puusta ja lensivät yhdeksän aurinkoa selässään taivaan halki lännessä olevaan pyhään puuhun. Koska ihmiset eivät nähneet lintuja, he luulivat, että aurinkoja oli vain yksi.

Arkeologeilla on hyvä syy olettaa, että kyseessä on legendaan liittyvä pyhä puu, mutta kaikki löydetyt puiden kappaleet saattavat myös muodostaa yhdessä yhden valtavan puun, joka on hajotettu moneen osaan.