Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

6 syytä Kiinan nousulle suurvallaksi

Mikään menneisyyden valtio ei vetänyt vertoja Kiinan kehitykselle. Alussa alueella oli vain keskenään taistelevia pikkuvaltioita, kunnes keisari yhdisti valtakunnan yhdeksi vuonna 221 eaa. Se oli merkittävä käännekohta Kiinan historiassa.

Bridgeman & akg images

##

  1. Kauppiaat tekivät pitkiä kauppamatkoja

Kiinalaiset alkoivat jo varhain tehdä kauppaa kaukaisten valtioiden kanssa. Heitä lähti Intiaan, Lähi-itään ja Eurooppaan solmimaan kauppasuhteita ja hankkimaan teknistä tietoa,

jota he kehittivät kotimaassaan.

Kiinalaiset keksivät kompassin jo 200-luvulla eaa., mutta sitä käytettiin navigoimiseen vasta vuodesta 1040 lähtien.

Kompassi keksittiin 200-luvulla eaa.

© everyhistory.org

##

  1. Maatalous kukoisti jo varhain

Muiden muinaisten suurten sivilisaatioiden tapaan Kiina hyödynsi jokiaan. Keltaisenjoen eli Huanghen ja Sinisenjoen eli Jangtsen hedelmällisillä alueilla alettiin harjoittaa tuottoisaa maanviljelyä ja kesyttää eläimiä hyötykäyttöön jo seitsemisen tuhatta vuotta ennen ajanlaskumme alkua. Tehokkaan viljelyn ansiosta kiinalaiset pystyivät tuottamaan ruokaa paljon suuremmalle väkimäärälle kuin oli tarpeen.

##

  1. Imperiumi vahvistui sotimalla

Pikkuvaltioiden väliset jatkuvat sodat johtivat uusien aseiden ja sotastrategioiden kehittymiseen. Kiinalaiset käyttivät sodassa hevosia ja keksivät varsijousen jo 500-luvulla eaa., kun taas Euroopassa varsijousi kehitettiin vasta noin 399 eaa. Uuden tekniikan avulla Kiinan keisari pystyi valloittamaan naapurivaltioita.

Kiinan armeija käytti jo varhain hevosia.

© Chanping Museum

##

  1. Kirjoitettu kieli tehosti viestintää

Noin vuonna 1300 eaa. kiinalaisilla oli jo toimiva kirjoitusjärjestelmä, jonka ansiosta viestejä pystyi lähettämään pitkien matkojen päähän. Kirjoittamisen merkitys vain vahvistui, kun kiinalaiset keksivät paperin noin vuonna 105.

##

  1. Kiina rikastui silkkikaupalla

Vuoden 3300 eaa. paikkeilla kiinalaiset kehittivät menetelmän valmistaa silkkiperhosen toukkien kehräämästä kuidusta kangasta. Kauppiaat muualta Aasiasta, Pohjois-Afrikasta ja

Euroopasta himoitsivat silkkiä, jonka valmistusmenetelmän kiinalaiset pitivät visusti salaisuutena. Silkin kysyntä johti kauppakaravaanireittien perustamiseen noin vuodesta 200 eaa. lähtien. Silkistä saadut tulot lisäsivät Kiinan vaurautta, ja niillä muun muassa ylläpidettiin suurta armeijaa.

##

  1. Kiinalaiset olivat monen alan edelläkävijöitä

Kiinan tehokas maatalous johti valtavaan väestönkasvuun, ja yhteiskunnan pyörittämiseksi tarvittiin monen alan osaajia. Jo ammoin valtakunnassa syntyi erilaisia asiantuntija-ammatteja, kuten seppiä, kirjureita ja lääkäreitä, joiden harjoittajat kokeilivat ja kehittivät uusia menetelmiä. Vuoden 600 eaa. tienoilla kiinalaiset kehittivät tehokkaan rauta-auran ja kylvömenetelmän,

jotka keksittiin Euroopassa vasta 1730-luvulla. Kiinalaiset käyttivät sodankäynnissä myös myrkkykaasua, jota levitettiin palkeilla.

Kädentaidot olivat arvossaan muinaisessa Kiinassa.

© Bridgeman

Lue myös:

Kiina kultainen sinetti Zhang Xianzhong
Muinainen Kiina

Verraton aarrelöytö Kiinassa

2 minuuttia
Muinainen Kiina

8 dynastiaa tekivät Kiinasta suuren

14 minuuttia
Muinainen Kiina

Kielletty kaupunki: Tutustu Kiinan rakennustaidon mestariteokseen

13 minuuttia

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota