Carole Raddato
Kuvioitu etruskiuurna

Mistä etruskit tulivat?

Etruskien kulttuuri kuului aikansa edistyksellisimpiin, mutta heidän alkuperästään ei ole ollut varmaa tietoa. Nyt vastaus on saatu dna-analyyseistä.

Etruskit olivat Pohjois-Italiassa antiikin aikaan noin vuosina 800-300 eaa. elänyt kansa. Heidän kulttuurinsa kuului aikansa kehittyneimpiin, ja se tunnetaan arkkitehtuuristaan, infrastruktuuristaan ja taiteestaan.

Tutkijat ovat kuitenkin olleet erimielisiä siitä, mistä etruskit olivat alun perin lähtöisin. Yksi suosituimmista teorioista on se, että etruskit saapuivat Italiaan nykyisen Turkin seuduilta.

Teorian esitti jo kreikkalainen historioitsija Herodotos (noin 480–420 eaa.). Hänen mukaansa etruskit olivat vuosia kestäneen nälänhädän ajamina purjehtineet Italiaan ”etsimään maata, jossa voisivat elää”.

Kuvioitu etruskiuurna

Etruskit tunnetaan ylenpalttisesta taiteestaan – tässä uurnan koristelua.

© Carole Raddato

Dna-analyysit kumoavat vanhan teorian

Tätä teoriaa tuki se, että etruskit puhuivat eri kieltä kuin naapurinsa ja käyttivät kreikkalaisia aakkosia. Lisäksi vuonna 2010 tehdyt dna-tutkimukset kertoivat, että 17 prosentilla pohjoisitalialaisista oli perimää Lähi-idästä.

Syyskuussa 2021 tehty dna-analyysi antoi uutta tietoa. Tutkijat muun muassa Tübingenin ja Firenzen yliopistoista analysoivat dna:ta 82 henkilöltä, jotka olivat eläneet Italiassa ajalla 800 eaa. – 1000 jaa., ja tulos oli selvä: Lähi-idän perimä saapui Italiaan vasta roomalaisten valloitettua etruskikaupungit 300-luvulla eaa. ja etruskien kulttuurin hiivuttua.

Niinpä etruskeja voidaankin pitää yhtenä Italian alkuperäisistä kansoista.