Andrea021/Wikimedia Commons

Missä tehtiin ensimmäiset muumiot?

Chinchorrokulttuurissa tehtiin muumioita jo kauan ennen egyptiläisiä. Arkeologiset löydöt osoittavat, että chinchorrot muumioivat vainajia kaikista yhteiskuntaluokista.

Vanhimmat muumiot valmistettiin chinchorrokulttuurissa Chilessä noin 7 000 vuotta sitten eli peräti kaksituhatta vuotta ennen Egyptin kuuluisia muumioita. Vuoden 1917 jälkeen Chilestä on löydetty 282 muumiota, jotka oli saatu säilymään useilla eri tavoilla.

Useimmiten vainajilta oli poistettu sisäelimet ja muuta pehmytkudosta, minkä jälkeen ruumiin ontelot oli täytetty kasveilla, karvoilla ja tuhkalla.

Toisinaan vainajilta oli irrotettu jopa iho ja liha, ja niiden tilalle oli muotoiltu ruumis savesta tai tuhkatahnasta.

Lopuksi ruumiit oli kääritty ruokoihin ja niiden kasvoille oli asetettu savinaamio, minkä jälkeen niitä oli kuivattu Atacaman autiomaassa noin kuukausi.

Tutkijat ovat löytäneet lähes 300 chinchorrokulttuurin muumiota.

Michele Burgess/Imageselect

Aivot ja muut sisäelimet poistettiin. Kallon avaamiseksi ihoon tehtiin silmien yläpuolelle koko pään kiertävä viilto, minkä jälkeen koko kallon yläosa voitiin irrottaa.

Michele Burgess/Imageselect

Savinaamio asetettiin muumion kasvoille, ja se oli maalattu kauttaaltaan okrasta saadulla punavärillä. Naamion lisäksi vainajan päässä oli usein jopa 60 senttimetrin mittaisista ihmishiustupsuista valmistettu peruukki.

Lähes kaikilla chinchorrojen muumioilla on kasvoillaan värjätty savinaamio.

Michele Burgess/Imageselect & Claudio Santana/AFP/Ritzau Scanpix

Muta auttoi säilyttämään ruumiit, sillä Pohjois-Chilen maaperä sisältää paljon bakteerien kasvua ehkäisevää nitraattia. Muta ja kuiva ilmasto yhdessä ovat auttaneet kuivattamaan muumiot ennen kuin ne ovat ehtineet mädäntyä.

Michele Burgess/Imageselect

Eläinten nahka toimi kuivuneen muumion kääreenä. Arkeologisten löytöjen perusteella muumiot voitiin joskus pakata myös ihmisen ihon sisään.

Michele Burgess/Imageselect

Toisin kuin egyptiläiset, joilla vain yhteiskunnan eliitti palsamoitiin, chinchorrokansa muumioi väkeään kaikista yhteiskuntaluokista.

Tutkijat ovat tähän mennessä löytäneet sekä miesten ja naisten että eri-ikäisten lasten muumioita, ja onpa joukossa jopa muumioituja sikiöitäkin.

Analyysien mukaan etenkin lapset muumioitiin huolellisesti, mikä viittaa siihen, että chinchorrot ovat halunneet säilyttää läheistensä ruumiit jollain tavoin.

Toinen mahdollisuus on, että kansalla oli esi-isäkultti, jossa kuolleita sukulaisia palvottiin ja jossa heidän muumionsa tuotiin esille tiettyjen juhlallisuuksien aikana.

Tähän mennessä löydetyistä muumioista päätellen chinchorrot luopuivat muumioinnista vuoden 1800 eaa. tienoilla.

Kulttuuri hävisi muutama vuosisata myöhemmin.