The British Museum/CC
Suudelma.

Milloin ihmiset alkoivat suudella toisiaan?

Historioitsijat ovat näihin päiviin uskoneet, että ensimmäiset suudelmat annettiin Intiassa noin 3 500 vuotta sitten. Nyt muinaisten savitaulujen uusi analyysi osoittaa, että suuteleminen alkoikin jo aiemmin aivan muualla.

Ei tiedetä tarkkaan, milloin ihmiset alkoivat suudella toisiaan, mutta ensimmäinen dokumentoitu suudelma tapahtui Lähi-idässä vähintään 4 500 vuotta sitten.

Näin totesivat Kööpenhaminan ja Oxfordin yliopiston tutkijat tutkittuaan vanhoja kirjallisia lähteitä nykyisen Irakin alueella sijainneesta muinaisesta Mesopotamiasta.

Nuolenpääkirjoitustaulujen analyysi osoittaa, että romanttiset ja eroottiset suudelmat kuuluivat elämään jo noin vuonna 2 500 eaa.

”Nykypäiviin on säilynyt tuhansia savitauluja, ja ne osoittavat, että suuteleminen kuului jo muinoin ihmisten väliseen läheisyyteen”, toteaa savitauluja tutkinut assyrologi Troels Pank Arbøll.

Niinpä suuteleminen alkoikin jo noin tuhat vuotta luultua aikaisemmin, sillä tähän asti historioitsijat ovat uskoneet, että ensisuudelma annettiin vuoden 1500 eaa. tienoilla Intiassa ja tapa levisi sieltä muualle.

Suudelma.

Arkeologit ovat löytäneet Mesopotamiasta runsaasti savitauluja, jotka kuvaavat suutelevia ihmisiä. Kuvan savitaulu on 1800-luvulta eaa.

© The British Museum/CC

Suudelmat levittivät tauteja

Suuteleminen kuului intiimiin kanssakäymiseen, mutta se myös levitti bakteereja ja viruksia.

Mesopotamialaisissa savitauluissakin mainitaan oireita, jotka viittaavat luultavasti huuliherpekseen. Tutkijat uskovatkin, että suuteleminen on saattanut levittää HSV-1-herpesvirusta, joka on nykyään yksi ihmisten yleisimmistä virusinfektioista.

”Jos suuteleminen oli yleinen tapa monissa muinaisissa yhteiskunnissa, se on todennäköisesti myös levittänyt tehokkaasti viruksia eri puolilla maailmaa”, toteaa Sophie Lund Rasmussen Oxfordin yliopistosta.