Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Britannia-neidon kädessä oleva atrain symbolisoi imperiumin suuruutta ja ylivaltaa maailman merillä.

Sivilisaatiot

Mikä on historian suurin imperiumi?

Kautta historian on ollut suuria imperiumeja, mutta mikä on ollut kaikkein suurin?

Kaikkien aikojen suurin imperiumi on ollut Brittiläinen imperiumi. Laajimmillaan ensimmäisen maailmasodan jälkeisinä vuosina se kattoi noin 36 miljoonaa neliökilometriä, jolla asui noin 500 miljoonaa ihmistä eli 25 prosenttia maailman väestöstä. Imperiumi alkoi muotoutua 1600-luvun alussa, kun englantilaisia alkoi muuttaa siirtolaisiksi valtameren yli. Britannian meriherruuden ansiosta imperiumi kasvoi seuraavina vuosisatoina.

Imperiumi laajeni Pohjois-Amerikassa ja Intiassa, eikä Yhdysvaltojen irtautuminen siitä vuonna 1783 pysäyttänyt laajenemista. 1800-luvulla Britannia valloitti monia alueita Afrikasta ja johti Euroopan maiden niin sanottua ”kilpajuoksua Afrikkaan”.

Ensimmäisen maailmansodan päätteeksi se sai vielä haltuunsa Saksan ja Ottomaanien valtakunnan entisiä alusmaita. Toisen maailmansodan jälkeen imperiumi alkoi hajota, ja nykyään Britannia hallitsee enää 14:ää merentakaista aluetta.

Lue myös:

Rooman valtakunta

Millaista pikaruokaa Roomassa syötiin?

3 minuuttia
Sivilisaatiot

Brittiläinen imperiumi: Merirosvo loi perustan imperiumin kasvulle

3 minuuttia
Egyptiläiset

Paviaanimuumiot paljastivat mysteerin

2 minuuttia

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota