Shutterstock
Eufratjoen kuivunut uoma.

Mikä on ”Hedelmällinen puolikuu”?

Eufrat- ja Tigrisjoet ovat kastelleet ”Hedelmälliseksi puolikuuksi” kutsuttua aluetta yli 10 000 vuoden ajan ja mahdollistaneet ensimmäisten sivilisaatioiden synnyn. Nyt aluetta uhkaa katastrofi.

”Hedelmälliseksi puolikuuksi” kutsutaan Lähi-idässä sijaitsevaa puolikuun muotoista aluetta, joka ulottuu nykyiseen Israeliin, Palestiinaan, Libanoniin, Syyrian, Irakiin, Jordaniaan ja Kaakkois-Turkkiin.

Alue tunnettiin aikoinaan viljavasta maaperästään ja lämpimästä ilmastostaan, jotka tarjosivat otolliset olosuhteet maanviljelyyn.

Maanviljely mahdollisti ensimmäisten tunnettujen sivilisaatioiden synnyn Sumerissa, Babyloniassa ja Assyriassa, joissa muun muassa kehitettiin ensimmäiset kirjoitetut kielet ja oikeuslaitos.

Alueen hedelmällisyys johtuu kahdesta suuresta joesta, Eufratista ja Tigrisistä, jotka ovat vuosituhansien ajan tuoneet alueelle maanviljelyn ja kaupunkivaltioiden kannalta elintärkeää vettä. Nyt vuosituhantinen viljava paratiisi on kuitenkin vaarassa muuttua autiomaaksi.

Eufratin ja Tigrisin pinta on laskenut jo vuosikymmeniä, ja Irakin hallituksen raportissa vuodelta 2021 todetaan, että joet ovat vaarassa kuivua kokonaan vuoteen 2040 mennessä.

Hedelmällinen puolikuu.

”Hedelmälliseksi puolikuuksi” kutsutaan puolikuun muotoista aluetta, joka ulottuu Välimereltä Persianlahdelle.

© Sémhur

Nasa vahvistaa kuivumisen

Kuivuminen johtuu osittain Turkin ja Syyrian rakentamista padoista, jotka vaikuttavat jokien virtaukseen. Lisäksi ilmastonmuutos on nostanut alueen lämpötiloja ja aiheuttanut kuivuutta.

Nasan satelliittikuvat vahvistavat havainnot ja osoittavat, että joet kuivuvat huolestuttavan nopeasti.

Kuivuminen voi johtaa humanitaariseen katastrofiin ja aseellisiin konflikteihin alueella, jonka miljoonat asukkaat tarvitsevat jokien vettä elääkseen.

Kuriositeettina mainittakoon, että Eufratin kuivuminen mainitaan Uuden testamentin ennustuksessa, jonka mukaan ”suuren Eufratvirran” kuivuminen enteilee tuhoisia tapahtumia ennen tuomiopäivää.