Peyroteo-Stjerna et al./European Journal of Archaeology

Maailman vanhin muumio on Portugalissa

Pitkään ennen Egyptin hienostunutta muumiointiperinnettä eurooppalaiset säilöivät johtajansa tolpan, köyden ja savun avulla.

Useimmat yhdistävät muumiot Egyptiin ja Etelä-Amerikan sivilisaatioihin, mutta ruotsalais- ja portugalilaisarkeologien mukaan maailman vanhat muumiot ovat itse asiassa portugalilaisia.

Tutkijoiden mukaan reilut 8 000 vuotta vanha muumio, joka löytyi Sadojoen varrelta, on noin tuhat vuotta lähimpiä kilpailijoitaan, Chilestä löydettyjä niin sanottuja chinchorromuumioita vanhempi.

Portugalilainen ennätysmuumio löydettiin jo 1960-luvulla Sadojoen läheltä Lounais-Portugalista. Jokilaaksosta löytyi tuolloin kaivauksissa useita luurankoja, jotka tutkittiin tarkemmin vasta nyt.

Arkeologit tutkivat kaivauksista otettuja valokuvia ja päättelivät luiden sijannista, että ainakin yksi vainajista oli muumioitu kuolemansa jälkeen.

Muumio oli kevyt kantaa

Tutkijoiden mukaan muumiointi tapahtui niin, että ruumis sidottiin kummulle pystytettyyn tolppaan niin, että ruumiinnesteet pääsivät valumaan pois. Tutkijat arvelevat myös, että viereen sytytettiin nuotio, jonka lämpö edisti ruumiin kuivumista.

Monissa muissakin ihmisjäännöksissä oli merkkejä vastaavasta käsittelystä. Tutkijat arvelevat, että muumioinnin päätavoitteena oli todennäköisesti tehdä ruumiista kevyt kantaa pitkienkin matkojen päähän.