Maailman vanhin kirjoitusjärjestelmä löytyi Bulgariasta

Bulgariasta löydetty savitaulu osoittaa, että kirjoitusjärjestelmät eivät syntyneet Mesopotamiassa ja Egyptissä, kuten on oletettu, vaan Balkanilla.

Bulgariasta löydettyä taulua ei ole vielä esitelty julkisuudessa. Sen sanotaan kuitenkin muistuttavan näitä tauluja, jotka löytyivät Gradeshnitsasta Pohjois-Bulgariasta vuonna 1969.

© Wikipedia

Arkeologit tekivät kaivauksia vanhassa roomalaisessa linnoituksessa Plevenin alueella Pohjois-Bulgariassa saadakseen lisätietoa roomalaisajasta Balkanilla.

He kokivat kuitenkin suuren yllätyksen.

Roomalaisajan alueen alta paljastui nimittäin kuparikautinen asuinpaikka sekä savitaulu, joka voi arkeologien mukaan osoittautua vuosisadan löydöksi.

Kirjoitettu kieli syntyi Balkanilla

Savitaulu on 7 000 vuotta vanha, ja siinä on sekä kuvasymboleja että kirjoitusmerkkejä. Taulun kirjoitus on siten 2 000 vuotta vanhempaa kuin Mesopotamiasta ja Egyptistä löydetyt kirjoitukset, joita on tähän asti pidetty maailman vanhimpina.

Plevenin historiallisen museon johtajan Volodja Popovin mukaan taulu osoittaa, että kirjoitettu kieli syntyi ensimmäisenä Balkanilla.

”Kaikki viittaa siihen, että ensimmäiset kirjoitusjärjestelmät syntyivät täällä ja että niistä kehittyivät 2 000 vuotta myöhemmin egyptiläisten hieroglyfit”, Popov sanoo.

Hän lisää, että alueelta on löydetty 120 vastaavanlaista esinettä ja että niiden tutkimukset tullevat vahvistamaan teorian.

Sivilisaatioiden kehitys alkoi Balkanilta

”Asuinpaikka ja savitaulu ovat kuparikaudelta. Sivilisaatioiden kehitys sai alkunsa Balkanilla, ja täällä muodostui perusta kaikelle sille, mitä nykyään tiedämme”, Popov arvelee.

Tähän mennessä vain arkeologit ovat saaneet nähdä 7 000 vuotta vanhan taulun, mutta se aiotaan tuoda julkisuuteen vuonna 2017.