Luiden jäännökset kertovat: Neandertalilaiset olivat kannibaaleja

Belgiasta löydettyjen luiden perusteella tutkijat ovat varmoja: Neandertalilaiset harjoittivat kannibalismia.

Belgiasta löydetyt luiden jäännökset viittaavat siihen, että neandertalilaiset eivät metsästäneet vain eläimiä vaan myös lajitovereitaan.

Neandertalilaiset nylkivät lajitovereidensa ruumiita, leikkelivät niitä ja kaivoivat luista ytimen syödäkseen.

Tämän osoittaa joukko luiden jäännöksiä, jotka on löydetty Belgiasta Goyetin luolasta. Tutkijat ovat aiemmin epäilleet, että Pohjois-Euroopan neandertalilaiset harjoittivat kannibalismia, mutta Belgian luulöydöt ovat ensimmäinen todiste, joka voi vahvistaa epäilyn.

Ihmisten tekemiä jälkiä

Luiden jäännökset ovat yli 40 000 vuotta vanhoja, ja niissä on selvästi ihmisten tekemiä jälkiä, kuten leikkuuviiltoja ja syviä koloja.

Siksi on epätodennäköistä, että vainajat ovat eläinten tappamia tai kuolleet onnettomuudessa.

Tutkijat eivät tiedä varmuudella, tappoivatko neandertalilaiset toisiaan ruuaksi vai oliko kyseessä jokin rituaali. Heillä on kuitenkin vahva epäilys:

”Luiden perusteella uskomme, että neandertalilaiset söivät lajitovereitaan”, kertoo Hervé Bocherens Center for Human Evolution and Palaeoenvironment -keskuksesta.

Teoriaa tukee se, että suurin osa luolasta löydetyistä luiden kappaleista on peräisin sääri- ja reisiluista. Näissä luissa ihmisellä on eniten lihaa ja luuydintä.

Luista tehtiin työkaluja

Luissa olevat jäljet viittaavat siihen, että kun neandertalilaiset tappoivat toisiaan, he viimeistelivät työnsä perusteellisesti muun muassa nylkemällä uhrinsa.

Tutkijat uskovat, että neandertalilaiset raahasivat ruumiit luolaan syödäkseen ne. Lopuksi jäljelle jääneitä luita muokattiin niin, että niitä voitiin käyttää työkaluina.

Yli 40 000 vuotta vanhat luut ovat ensimmäinen konkreettinen merkki siitä, että Alppien pohjoispuolella eläneet neandertalinihmiset harjoittivat kannibalismia.

© Royal Belgian Institute of Natural Sceinces