Lucy-ihmisapina kuoli rajuun putoamiseen

Tuore tutkimus esittää, että ihmisten tunnetuin muinainen esiäiti, Lucy, kiipeili usein puissa ja kuoli pudottuaan maahan.

Lucy kulki pystyssä. Lucy oli noin 110 senttiä pitkä, painoi 30 noin kiloa ja kuului Australopithecus afarensis -lajiin, joka kuoli sukupuuttoon noin kaksi miljoonaa vuotta sitten. Hän kulki kahdella jalalla, mutta hänen käsivartensa olivat selvästi pitemmät ja jalkansa lyhyemmät kuin nykyihmisellä.

Texasin yliopiston tutkijat halusivat selvittää, elikö Australopithecus ­afarensis -lajiin kuulunut Lucy-ihmisapina enimmäkseen puissa vai maassa, mutta sen sijaan he saivatkin selville, mihin hän kuoli.

3,2 miljoonaa vuotta sitten Etiopiassa elä­neen Lucyn kivettyneiden luiden joukossa oli useita rajusti toisiaan vasten työntyneitä ja murtuneita luita.

Lucyn luut olivat yhdessä paikassa

Lucyn säilyneet luut eivät olleet levin­neet ympäriinsä, vaan ne löydettiin pieneltä alalta vuonna 1974.

Siitä tutkijat päättelivät, että murtumat eivät olleet syntyneet esimerkiksi tallomisen seurauksena kauan Lucyn kuoleman jälkeen vaan hänen ­ollessaan vielä elossa.

Murtumat eivät myöskään olleet parantuneet, mistä päätellen Lucy oli kuollut pian ­vammat saatuaan.

Kiistanalainen teoria

Tutkijat analysoivat vertailun vuoksi korkealta pudonneiden nykyihmisten ­saamia vammoja ja päättelivät, että Lucyn oli ennen kuolemaansa täytynyt pudota 12–15 metrin korkeudesta –

luultavasti puusta.

Texasilaisten putoamisteoria on kiis­telty, sillä se on ristiriidassa aiemman ­käsityksen mukaan. Tähän asti on ­uskottu, että australopithecukset ­elivät maassa. Uusi teoria viittaa siihen, että Lucy saattoi kiivetä yöksi puuhun esimerkiksi turvaan petoeläimiltä.

##

Kyynärpään murtumat

Lucyn saamista vammoista ­skannattiin 35  000 vain 0,03 millimetrin paksuista kuvaa.

Lucy loukkaantui pahoin pudotessaan. Esimerkiksi kyynärnivel murtui, kun olkavarren luun työntyivät kyynärvarren luita vasten.

3 kysymystä asiantuntijalle

John Kappelman

Antropologian ja biologian professori, Texasin yliopisto

  • Miksi uskotte, että Lucy kuoli pudottuaan korkealta?

Lucyn luista löydetyt vammat ovat samanlaisia kuin nykyään putoamisonnettomuuksien uhreilla.

  • Ovatko Lucyn luissa olevat vauriot voineet syntyä hänen kuolemansa jälkeen?

Emme usko murtumien syntyneen tallomisen tai eroosion seurauksena. Siinä tapauksessa murtumat olisivat erityyppisiä kuin Lucyn luista löydetyt vammat.

  • Miten voitte olla varmoja, että teorianne pitää paikkansa?

Yksikään tutkija ei ollut näkemässä, miten Lucy kuoli. On myös erittäin vaikeaa löytää koehenkilöitä tutkimukseen, jossa heidät pudotetaan korkealta. Tiedämme kuitenkin, että esimerkiksi simpansseja kuolee pudotessaan puusta vaikkapa lahon oksan katketessa.