Hans Ollermann
Sargon.

Kuka oli historian ensimmäinen kuningas?

Köyhän maanviljelijän poika raivasi tiensä valtaistuimelle ja alisti pian valtaansa suuren osan Lähi-idästä. Muut hallitsivat yksittäisiä kaupunkeja, mutta Sargon perusti ensimmäisen imperiumin.

Historioitsijoiden on vaikea todeta yksiselitteisesti, kuka oli historian ensimmäinen kuningas. Yksi vahvimmista ehdokkaista on Akkadin Sargon, joka perusti Lähi-itään mahtavan valtakunnan noin 4 300 vuotta sitten.

Ennen Sargonin aikaa historialliset tapahtumat sekoittuivat usein mytologiaan, ja eikä tutkijoilla siksi ole varmaa tietoa tuon ajan hallitsijoista.

Sargon oli yksi ensimmäisistä kuninkaista, jonka olemassaolo on vahvistettu ja jonka valtakautta on kuvattu useissa historiallisissa lähteissä.

Sargonin isän kerrotaan olleen köyhä maanviljelijä. Sargon raivasi kuitenkin jo nuorena tiensä valtaistuimelle ja yhdisti Akkadin ja Sumerin kaupunkivaltiot.

Sitten hän alkoi laajentaa valtakuntaansa ja valloitti naapurikaupunkivaltiot. Sargon valloitti noin 40 vuodessa laajan alueen, joka ulottui muun muassa nykyisiin Turkkiin, Irakiin, Iraniin ja Syyriaan.

Muinaisten lähteiden mukaan Saragon valloitti 34 suurta kaupunkia ja hänellä oli 5 400 sotilaan vakinainen armeija.

Sargon.

Kuningas Sargon valloitti valtavia alueita Lähi-idässä noin 4 300 vuotta sitten.

© Hans Ollermann

Sargon hallitsi byrokratialla

Sargonin suurimpia vahvuuksia oli hyvä hallinnon ja byrokratian taju. Hän nimitti kuvernöörejä hallitsemaan alueita puolestaan ja pystyi siten kontrolloimaan koko laajaa valtakuntaa.

Valloitettujen alueiden asukkaat saivat säilyttää perinteiset tapansa, mikäli he alistuivat Sargonin valtaan ja maksoivat veroja. Sargonista tulikin suosittu hallitsija, sillä hän takasi valtakuntaansa rauhan.

Lisäksi kuningas panosti vahvasti käsityöläisyyteen ja kaupankäyntiin ja vakiinnutti kauppasuhteet muun muassa Indus-kulttuuriin ja Arabian niemimaalle. Siten hän pääsi käsiksi valtaviin resursseihin.

Rikkauksiaan Sargon käytti vaikuttavaan arkkitehtuuriin ja taiteeseen.