Staatsbibliothek Berlin/Schacht

Kuinka suuri mongolivaltakunta oli?

Mongolivaltakunnassa oli suurimmillaan 100 miljoonaa asukasta ja se ulottui Itä-Euroopasta Japaniin ja Siperiasta Lähi-itään.

Mongolien valtakunta syntyi Aasian tasangoilla ja kasvoi 1200-luvulla historian suurimmaksi yhtenäiseksi valtioksi.

Siinä oli enimmillään noin sata miljoonaa asukasta, ja se ulottui Tyynenmeren rannalta koko Aasian poikki aina Itä-Eurooppaan asti.

Heimosta suurvallaksi 90 vuodessa

© Bridgeman

Tšingis-kaani (1206-1227)

Vuonna 1206 mongolipäällikön poika Tšingis-kaani yhdisti mongoliheimot alaisuuteensa. Hän valloitti 20 vuodessa suuria osia Kiinasta, ­Venäjästä ja Persiasta ja eteni joukkoineen aina Itä-Euroopan rajoille asti.

© Bridgeman

Ögödei-kaani (1227-1241)

Tšingis-kaanin kuoltua hänen poikansa Ögödei jatkoi valloituksia. Kun hän kuoli, mongolit olivat juuri valloittamaisillaan Puolan, Kroatian ja Unkarin, ja he palasivat kotiin valitsemaan uutta hallitsijaa.

© Bridgeman

Kublai-kaani (1260-1294)

Sisäiset valtataistelut heikensivät mongolien valtakuntaa, kunnes Tšingis-kaanin pojanpoika Kublai nousi hallitsijaksi. Hänen aikanaan valtio kasvoi suurimmilleen, kun mongolit valloittivat muun muassa koko ­Kiinan ja laajoja alueita Keski-Aasiasta. Kublain kuoltua vuonna 1294 mahtava imperiumi hajosi neljään osaan.

Valtakunnan laajenemisen mahdollisti Tšingis-kaanin ­luoma liikkuva ja kurin­alainen armeija. Mongolit kehittivät myös uusia taistelutaktiikoita, ­joiden ansiosta he saattoivat nopeasti siirtyä liikkuvasta sodankäynnistä piirittämään vihollisen kaupunkeja.

LUE MYÖS: Kublai-kaani oli maailman mahtavin mies