Boston Public Library
Brittiläinen imperiumi

Kuinka paljon britti-imperiumi on kutistunut?

Ei mannerta ilman brittejä – Britteinsaarilta lähti 1500-luvulta lähtien maapallon syrjäisimpiinkin kolkkiin siirtolaisia, jotka perustivat kaikkien aikojen suurimman valtakunnan.

Brittiläinen imperiumi oli suuruusaikanaan historian laajin valtakunta. Ensimmäisen maailmansodan aikoihin jättimäinen siirtomaavalta kattoi noin 25 prosenttia maapallon maa-alueista, aina Australiasta Kanadaan ja Jamaikasta Intiaan asti.

Ensimmäinen askel kohti kaikkialle maailmaan ulottuvan suurvallan syntymistä otettiin jo 1100-luvulla, kun englantilaiset valloittivat Irlannin. Imperiumin laajeneminen vauhdittui 1500-luvulla ja sitä seuraavina vuosisatoina, kun löytöretkeilijöitä, kauppiaita ja siirtolaisia lähti Britteinsaarilta maailman joka kolkkaan.

VIDEO – Brittiläisen imperiumin nousu ja tuho:

Runsas neljännes maailmasta oli brittivallan alla 1900-luvun alussa.

Sota heikensi brittejä

Toisen maailmansodan jälkeen ennen niin mahtavan imperiumin loisto oli jo hiljalleen hiipumassa. Jo 1800-luvun puolivälin jälkeen jotkin Britannian siirtomaat, kuten Kanada ja Australia, olivat saaneet itsehallinnon, ja 1900-luvun kuluessa kansallismieliset ja separatistiset tuulet puhalsivat sen muissakin siirtomaissa.

Toinen maailmansota oli lisäksi heikentänyt Britanniaa niin paljon, että sillä ei enää ollut resursseja pitää vanhaa siirtomaavaltaa koossa. 1960-luvun lopulle tultaessa jo lähes kaikki siirtomaat olivat irtautuneet Britanniasta.

Nykyään brittiläisestä imperiumista on jäljellä enää hajallaan eri puolilla maailmaa joitakin pikkusaaria, kuten Bermuda ja Falklandinsaaret.