Uponnut kaupunki kolmiulotteisena
Arkeologit ovat mallintaneet mykeneläisen satamakaupungin, jonka meri peitti alleen noin 3 000 vuotta sitten. Hanke on antanut arvokasta tietoa elämästä pronssikaudella.
Pavlopetrin muinaiskaupunki upposi maanjäristyksen seurauksena mereen noin 3 000 vuotta sitten. Nyt tutkijat ovat mitanneet kaupungin rauniot ja laatineet mittausten perusteella kolmiulotteisen tietokonemallinnoksen.
Kreikan etelärannikolla sijainneessa kaupungissa oli noin kaksituhatta asukasta sen kulta-aikaan 2000–1100- luvuilla eaa. Tutkijoiden mukaan Pavlopetri oli vilkas kauppapaikka, joka kuului pääosin Kreetalla vaikuttaneeseen minolaiseen kulttuuriin.
Myöhemmin Pavlopetriä hallitsivat Manner-Kreikassa asuneet mykeneläiset, kunnes kaupunki vajosi mereen 1100-luvulla eaa.
Tutkijoiden mukaan useimmissa Pavlopetrin taloissa on ollut 10–12 huonetta. Sukeltajat ovat löytäneet raunioiden keskeltä katuja, aukioita ja pieniä pyhäkköjä.
”Tutkimukset ovat antaneet meille uskomattoman yksityiskohtaista tietoa siitä, millaisia pronssikautiset mykeneläiset kaupungit ovat olleet”, toteaa brittiläisen Nottinghamin yliopiston professori, meriarkeologi Jon Henderson.