Valtion vahvuus perustui sen sotilaisiin. Heidän piti myös suojella yhteiskuntaa alempaan luokkaan kuuluvien, kaikki raskaat työt tekevien heloottiorjien mahdollista kapinointia vastaan.

Spartan sotilaita harjoitettiin armotta

Spartalaisena ei ollut helppo elää. Heikot vauvat hylättiin, ja pojat lähetettiin koulutusleireille jo seitsemän ikäisinä. Päämääränä oli maailman vahvin sotajoukko.

tiistai 7. lokakuuta 2014

Koettelemukset kasvattivat valiosotilaita

Selkäsaunat, nälkä ja nöyryytykset. Keinot olivat kovat, kun Spartan pelättyyn armeijaan koulittiin kovapintaisia ja pelottomia sotilaita.

Kohta 1: Vastasyntynyt esiteltiin neuvoston edessä. Jos vauva osoittautui heikoksi tai vammaiseksi, se jätettiin metsään tai autiolle vuorenrinteelle.

Kohta 2: Jälkeläiset olivat niin tärkeitä, että niiden miesten, jotka eivät onnistuneet saamaan vaimoaan raskaaksi, odotettiin etsivän nuoria viriilejä miehiä tehtävän suorittamiseen.

Kaikki perustui ankaraan kasvatukseen

Kreikkalaisen historioitsijan Plutarkhoksen (s. 46 jaa.) mukaan ankarien kasvatusmenetelmien taustalla oli spartalainen poliitikko Lykurgos.

Legendan mukaan noin 600-luvulla eaa. elänyt Lykurgos oli Spartan kuninkaan veli, ja kuninkaan kuoltua hänestä tuli tämän pojan holhooja. Lykurgos on todennäköisesti taruhahmo, mutta hän symboloi spartalaista ihanneyhteiskuntaa, jossa käytettiin keppiä enemmän kuin porkkanaa.

Lue lisää spartalaisten kasvatusmenetelmistä

Haluatko tietää enemmän spartalaisten ankarasta elämästä? Lue Historia-lehden 15/2014 artikkeli "5 syytä, miksi oli vaikeaa olla spartalaismies" täältä:

Huom! Sinun pitää olla kirjautunut historianet.fi-sivuston käyttäjäksi voidaksesi ladata artikkelin. Napsauta "Lataa artikkeli" -painiketta. Jos et ole kirjautunut sivustoon, sinulle tarjotaan mahdollisuutta rekisteröityä käyttäjäksi. Se käy nopeasti eikä maksa mitään.

Ehkä sinua kiinnostaa...