Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

female ancient greek athlete

Saivatko naiset osallistua Olympian kisoihin?

Antiikin Kreikassa oli vain naisille tarkoitettu urheilukisa – Heraia.

Erich Lessing/Imageselect

Antiikin Olympian kisat olivat uskonnollinen festivaali, johon saivat ottaa osaa vain miehet – sekä kilpailijoina että katsojina.

Naisetkin saivat tosin osallistua kisoihin sivuroolissa: he saattoivat omistaa kilpa-ajoihin osallistuvan hevosvaljakon.

Spartan prinsessa Kyniskan omistama valjakko voitti kilpa-ajot ­vuosina 396 eaa. ja 392 eaa., mutta sääntöjen mukaan prinsessa ei saanut olla itse paikalla juhlimassa voittoaan.

Naisille järjestettiin oma urheilukilpailunsa, Hera-jumalattaren mukaan nimetty Heraia. Se pidettiin myös Olympiassa, ja siinä kisasivat naimattomat naiset.

Heraia mainitaan vanhoissa lähteissä ensi kerran 500-luvulla eaa. Tapahtuman ainoa laji oli stadion-kilpajuoksu, jossa kilpailtiin kolmessa eri ikäluokassa. ­Vastaava juoksukilpailu käytiin myös miesten kisoissa, mutta miehet juoksivat pitemmän matkan.

­Naiset eivät myöskään kilpailleet alasti vaan niin sanotussa khitonissa, joka jätti oikean olkapään ja rinnan paljaaksi.

Naiset eivät saaneet osallistua myöskään ensimmäisiin nykyaikaisiin olympialaisiin vuonna 1896.

Valtaisan arvosteluryöpyn seurauksena he saivat kuitenkin osallistua seuraaviin kisoihin vuonna 1900 – joskin vain ”naisille sopiviin” lajeihin, kuten tennikseen ja ratsastukseen.

Sittemmin naisille sallittujen lajien määrä alkoi kasvaa tasaisesti.

Lue myös:

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota