Jose HERNANDEZ Camera 51 & BreizhAtao/Shutterstock.com/Attica Security Division
Kreikkalainen kultakolikko

Poliisi pelasti maailman kalleimman antiikkisen kultakolikon

Albanialainen salakuljetusryhmä joutui pakenemaan, kun poliisi ratsasi heidän laittomien antiikkiesineiden varastonsa. Niiden joukossa oli kultakolikko, jonka arvo on arvioitu aivan huikeaksi.

5,77 miljoonaa euroa – tällä huimalla summalla maailman kallein antiikkikolikko myytiin sveitsiläisessä huutokaupassa aiemmin tänä vuonna.

Nyt Kreikan poliisi on pelastanut vielä hienomman yksilön samasta kolikkotyypistä tehdessään ratsian antiikkiesineiden salakuljettajien varastoon Ateenassa.

Sekä ennätyksen haltija että äskettäin löydetty kultakolikko ovat peräisin 3. vuosisadalta eaa., ja ne lyötiin muinaisessa kreikkalaisessa Pantikapaionin siirtokunnassa, joka sijaitsi Krimin niemimaan itärannikolla.

Kyseessä oli niin sanottu statér – pääkolikko, jota käytettiin painonormien asettamiseen muille kolikoille. Ne valmistettiin yleensä hopeasta, ja kultaiset statérit olivat jo antiikin Kreikassa erittäin arvokkaita.

Uusi kolikko on kuitenkin vielä hienompi kuin aiemmin tänä vuonna myyty kolikko, sillä kuvio on siinä sijoitettu aivan kolikon keskelle.

Pakeni poliisin ratsiasta

Poliisi teki 16. syyskuuta ratsian Ateenan eteläosassa lähellä olympialaisten taekwondo-stadionia. Poliisi oli saanut vihjeen, jonka mukaan albanialaisen salakuljetusringin jäsen, joka tunnetaan vain nimellä "Tzoni", halusi tehdä sopimuksen toisen salakuljettajan kanssa.

Salakuljettajat onnistuivat pakenemaan, mutta poliisi löysi 31 historiallista esinettä, muun muassa arvokkaan kolikon.

Esineet siirrettiin säilytettäväksi Pireuksen arkeologiseen museoon, kun taas kolikko vietiin Ateenan numismaattiseen museoon.

Siellä kultarahan arvoksi arvioitiin noin 6 miljoonaa euroa, mikä on hieman enemmän kuin aiemmin tänä vuonna myydyn kolikon arvo.

Arvokasta kolikkoa ei kuitenkaan todennäköisesti myydä, vaan se luokitellaan suojelluksi kreikkalaiseksi kulttuuriperinnöksi ja siirretään pysyvästi museoon.

31 ratsian aikana löydettyä esinettä

Nyt museoviranomaisten on selvitettävä, onko 31 esinettä varastettu tunnetuista kokoelmista vai onko ne kaivettu esiin laittomasti.

© Attica Security Division