Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Oliko Ateenan demokratia demokraattista?

Miten ensimmäinen demo­kratia toimi käytännössä?

Ateenalainen demokratia ei ollut nykykäsityksen mukaista aitoa demokratiaa, sillä vain vapailla täysi-ikäisillä miespuolisilla Ateenan ­kansalaisilla oli äänioi­keus. Naisilla, ulkomaalaisilla ja orjilla ei ollut sananvaltaa.

Käytännössä vain noin kymmenesosalla Ateenan noin 300  000 asukkaasta oli äänioikeus. Siitä huolimatta huomattavan suuri osa kansasta sai osallistua poliittiseen päätöksentekoon verrattuna muihin sen ajan val­tioihin. Itse asiassa Ateenan äänioikeutetuilla oli jopa enemmän vaikutusvaltaa kuin nykydemokratioissa, ­sillä Ateenan demokratia oli suoraa kansanvaltaa, jossa kaikki äänioikeutetut saivat äänestää lakiehdotuksista.

Antiikin historioitsijat pitivät Ateenan demokratian ­isänä valtiomies Solonia. Hän sääti vuonna 594 eaa. lakeja, jotka rajoittivat rikkaiden valtaa ja lisäsivät köyhän väestön oikeuksia.

Vuonna 508 eaa. ylimys nimeltä Kleisthenes viimeisteli Ateenan demokratian myöntämällä kaikille vapaille miehille yhtäläiset oikeudet. Ateenan demokratia päättyi vuonna 31 eaa. roomalaisten valloitettua kaupungin.

Lue myös:

Kreikkalaiset

Antiikin Kreikan demokratiassa vain harva pääsi osaksi päätöksentekoa

1 minuuttia
Kreikkalaiset

Viinijuhlat ehkäisivät sisällissodan puhkeamista Ateenassa

9 minuuttia
Kreikkalaiset

Ihmelääke: Kreikkalaiset käyttivät oliiviöljyä KAIKKEEN

12 minuuttia

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota