Nuorukaisen luuranko herättää kreikkalaiset tarinat eloon

Muinaiset kreikkalaiset kirjoitukset kertovat julmista ihmisuhreista. Kreikasta tehty löytö viittaa siihen, että tarut eivät ole täysin vailla todellisuuspohjaa.

Nuoren miehen luuranko oli aseteltu itä–länsi-suuntaisesti kahden kivirivin väliin.

© Det græske kulturministerium

Kreikkalaisten tarinoiden mukaan Lykaionvuorella uhrattiin eläinten lisäksi ihmisiä. Uhrauksen jälkeen liha kypsennettiin ja syötiin. Jokainen, joka maistoi ihmisenlihaa, muuttui sudeksi yhdeksäksi vuodeksi.

Tuoreen löydön perusteella kyseessä ei ehkä ole pelkkä myytti. Arkeologit ovat nimittäin löytäneet nimenomaan Lykaionvuorelta nuoren miehen luurangon, jonka ympärillä oli eläinten luita.

Tarina heräsi eloon

Monet antiikin ajan kirjailijoista, muun muassa Platon, mainitsivat kirjoituksissaan Lykaionvuoren yhteydessä ihmisuhrit. Vuorelta ei ole kuitenkaan löydetty todisteita ihmisuhreista.

Ennen kuin nyt. Viime viikolla Kreikan kulttuuriministeriö ilmoitti, että Lykaionvuorelta on löydetty 3 000 vuotta vanha luuranko paikasta, jossa muinaiset kreikkalaiset uhrasivat Zeus-jumalalle.

”Tämä on melkein liian hyvää ollakseen totta”, iloitsee Groningenin yliopiston emeritusprofessori, tohtori Jan N. Bremmer.

Ristiriitainen kuva

Luuranko oli sijoitettu itä–länsi-suuntaisesti kahden kivirivistön väliin, ja sen lantion päälle oli aseteltu kivilaattoja, mikä myös viittaa siihen, että vainaja on uhrattu.

Jan N. Bremmer toteaa, että löytö voi muuttaa nykykäsityksiä antiikin Kreikasta:

”Toisaalta mielessämme on kuva Kreikasta sivilistyksen kehtona – toisaalta jotkut tarinat kertovat tällaisista julmuuksista.”

Tutkimuksissa selvitetään, onko vainaja tosiaan uhrattu ja onko vanhassa tarinassa sittenkin jotakin perää.