Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Nuoren miehen luuranko oli aseteltu itä–länsi-suuntaisesti kahden kivirivin väliin.

© Det græske kulturministerium
Sivilisaatiot - Kreikkalaiset

Nuorukaisen luuranko herättää kreikkalaiset tarinat eloon

Muinaiset kreikkalaiset kirjoitukset kertovat julmista ihmisuhreista. Kreikasta tehty löytö viittaa siihen, että tarut eivät ole täysin vailla todellisuuspohjaa.

Kreikkalaisten tarinoiden mukaan Lykaionvuorella uhrattiin eläinten lisäksi ihmisiä. Uhrauksen jälkeen liha kypsennettiin ja syötiin. Jokainen, joka maistoi ihmisenlihaa, muuttui sudeksi yhdeksäksi vuodeksi.

Tuoreen löydön perusteella kyseessä ei ehkä ole pelkkä myytti. Arkeologit ovat nimittäin löytäneet nimenomaan Lykaionvuorelta nuoren miehen luurangon, jonka ympärillä oli eläinten luita.

Tarina heräsi eloon

Monet antiikin ajan kirjailijoista, muun muassa Platon, mainitsivat kirjoituksissaan Lykaionvuoren yhteydessä ihmisuhrit. Vuorelta ei ole kuitenkaan löydetty todisteita ihmisuhreista.

Ennen kuin nyt. Viime viikolla Kreikan kulttuuriministeriö ilmoitti, että Lykaionvuorelta on löydetty 3 000 vuotta vanha luuranko paikasta, jossa muinaiset kreikkalaiset uhrasivat Zeus-jumalalle.

”Tämä on melkein liian hyvää ollakseen totta”, iloitsee Groningenin yliopiston emeritusprofessori, tohtori Jan N. Bremmer.

Ristiriitainen kuva

Luuranko oli sijoitettu itä–länsi-suuntaisesti kahden kivirivistön väliin, ja sen lantion päälle oli aseteltu kivilaattoja, mikä myös viittaa siihen, että vainaja on uhrattu.

Jan N. Bremmer toteaa, että löytö voi muuttaa nykykäsityksiä antiikin Kreikasta:

”Toisaalta mielessämme on kuva Kreikasta sivilistyksen kehtona – toisaalta jotkut tarinat kertovat tällaisista julmuuksista.”

Tutkimuksissa selvitetään, onko vainaja tosiaan uhrattu ja onko vanhassa tarinassa sittenkin jotakin perää.

Lue myös:

Kreikkalaiset

Kuka oli Platon?

4 minuuttia
Kreikkalaiset

Ebola: Muinaiset kreikkalaiset sairastivat ebolaa

2 minuuttia
sokrates odört självmord
Uskontojen historia

Muinaiset kreikkalaiset hylkäsivät Zeuksen

18 minuuttia

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota