Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Mikä on Euroopan vanhin sivilisaatio?

Pronssikauden kulttuuri loi mahtavan kauppaverkoston Välimerelle, mutta katosi sitten mystisesti.

Shutterstock

Historioitsijat pitävät minolaista kulttuuria Euroopan ensimmäisenä korkeakulttuurina. Se vaikutti pronssikaudella suunnilleen vuosina 3000–1450 eaa. nykyään Kreikkaan kuuluvalla Kreetan saarella, josta tehdyt runsaat arkeologiset löydöt kertovat minolaisten mahdista.

Löydöistä kenties vaikuttavimpia ovat kivetyt kadut ja monikerroksiset viemäröidyt palatsit. Tutkijat ovat löytäneet myös seinämaalauksia, ruukkuja, koruja ja jälkiä Euroopan ensimmäisiin kuuluvasta kirjoitetusta kielestä.

Minolaiset tunnettiin taitavina purjehtijoina ja innokkaina kauppiaina. He perustivat tiiviin kauppaverkoston, joka ulottui eri puolille Välimeren aluetta, ja minolaisen kulttuurin vaikutteita on löydetty muinaisesta Egyptistä asti.

Arkeologit ovat löytäneet mm. minolaista käärmejumalatarta esittäviä hahmoja.

© Shutterstock

1700-luvulta eaa. lähtien minolaisten vaikutusvalta alkoi kuitenkin heikentyä. Historioitsijat eivät tarkkaan tiedä, mistä muutos johtui, mutta yksi mahdollinen selitys on Santorinin saarella sattunut raju tulivuorenpurkaus, joka tuhosi sadon ja aiheutti nälänhädän.

Tutkijat arvelevat myös, että Kreetaan saattoi purkauksen seurauksena osua hyökyaaltoja, jotka tuhosivat rannikkokaupunkeja.

Minolaiset olivat jo heikentyneet, kun mantereelta tulleet mykeneläiset valtasivat Kreetan vuoden 1450 eaa. vaiheilla. Arkeologiset löydöt viittaavat siihen, että valloittajien kulttuuri syrjäytti minolaisen kulttuurin Kreetalla.

Lue myös:

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota