Lesekreis & Marie-Lan Nguyen
StadionMarie-Lan Nguyen

Mikä oli historian ensimmäinen stadion?

Kreikkalaiset urheilijat juoksivat noin 2 800 vuotta sitten kilpaa historian ensimmäisellä tunnetulla stadionilla, joka ei muistuttanut vähääkään meidän jättiareenoitamme.

Vanhin tunnettu stadion on antiikin Olympian urheilukenttä, jossa pidettiin Olympian kisoja vuodesta 776 eaa. lähtien. Se oli kuitenkin hyvin erilainen kuin ne jättimäiset areenat, joilla urheilutapahtumia nykyään järjestetään.

Olympian stadion oli koruton ruohokenttä, jossa oli noin 200 metrin pituinen savella päällystetty juoksurata. Sillä antiikin juoksijat kilpailivat siitä, kuka oli maailman nopein.

VIDEO: Antiikin olympialaiset

Video

Stadionille mahtui 45 000 katsojaa

Juoksuradan vieressä sen keskivaiheilla oli koroke, jossa oli kiviset istuimet. Niillä istuivat kisoja valvovat tuomarit.

Yleisöä varten stadionilla ei kuitenkaan ollut varsinaista katsomoa tai istuimia, vaan katsojat seurasivat kisoja kilparadan vieressä seisaaltaan. Näkymä kentälle oli ilmeisesti kuitenkin hyvä kauempaakin, sillä maa vietti loivasti ylöspäin stadionin ympärillä.

Historioitsijat ovat arvioineet, että koko Olympian stadionille mahtui noin 45 000 katsojaa.

Antiikin aikainen vanha kreikkalaisareena Olympiassa pääsi taas hetkeksi huomion keskipisteeksi vuonna 2004 Ateenan olympialaisissa, kun siellä pidettiin sekä naisten että miesten kuulantyöntökilpailu.

LUE MYÖS: Qatar on rakennettu kaasulle, öljylle ja kuolleille siirtolaisille