Leo von Klenze

Matkakohde: Antiikin Kreikka

Ajanlaskumme alun aikoihin varakkaat roomalaiset matkustivat mielellään lomalle tai opintomatkalle Kreikkaan. He ihailivat Kreikan sivistystä, kulttuuria ja loistokasta historiaa. Lähde mukaan aikamatkalle 150-luvun Kreikkaan!

1. Ateena: Ateena on sivistyksen kehto

Kreikan suurimmassa kaupungissa voit nauttia sykkivästä yöelämästä, tutustua historiaan Akropoliskukkulalla, käydä teatterissa ja tehdä ostoksia satamassa.

Kaupunkiloma: Jos haluat nauttia suurkaupungin sykkeestä, suuntaa Ateenaan, sivistyksen ja kulttuurin kehtoon. Ateenan tärkein nähtävyys on kaupungin keskellä kohoava Akropoliskukkula, jonka laella sijaitsevat myös komeimmat temppelit.

Niistä merkittävin on Athene-jumalattarelle omistettu Parthenon, jota reunustavat doorilaista tyyliä edus­tavien pylväiden rivistöt.

Ateena on myös tärkeä sivistyksen keskus, jossa toimivat maailman parhaat filosofikoulut – siitäkin huolimatta, että roomalainen kenraali Sulla hävitti kaupungin vuonna 86 eaa. ja tuhosi muun muassa Platonin kuuluisan akatemian, nykyaikaisen filosofian syntysijan.

Ateena on toipunut hävityksestä hyvin, ja keisari Hadrianus toteutti siellä hiljattain siellä mittavia kunnostustöitä. Hän muun muassa rakennutti kaupunkiin uuden akveduktin ja kirjaston ja saattoi valmiiksi suuren Zeuksen temppelin, joka on ehdottomasti näkemisen arvoinen.

Ateena tunnetaan myös teattereistaan, ja tragedia keksittiin siellä 500-luvulla eaa. Suosittelemme lämpimästi käyntiä teatterissa ja etenkin jotakin klassikkonäytelmää – vaikkapa Oidipuksesta.

Kun kulttuurikiintiösi on täynnä, piipahda Pireuksen satamassa ostoksilla. Siellä on tarjolla laaja valikoima tuotteita kaikkialta itäisen Välimeren alueelta.

Kokemisen arvoinen: Jos matkustat yksin ilman perhettä, suosittelemme osallistumista ­juominkeihin eli symposioniin. Siellä voit nauttia sorjien huilistineitojen soitosta ja tyydyttää muutakin kuin janosi.

Älä vaivaudu: Vältä oppaita, jotka tarjou­tu­vat maksusta esittelemään sinulle Akropolista. Muista Plutarkhoksen osuva varoitus: ”Oppaat latelivat loputtomia litanioitaan piittaamatta siitä, että pyysimme heitä lyhentämään selostustaan joka ikisestä kuvasta ja kaiverroksesta.”

Majoitus: Suosittelemme vuokraamaan Ateenassa huoneen tai asunnon yksityiseltä – tarjontaa on runsaasti. Pientä lisämaksua vastaan isäntäsi valmistaa ­sinulle myös aamiaisen ja illallisen.

Ruoka: Pireuksen ravintolat tarjoavat runsaan valikoiman tuoretta kalaa ja muita mereneläviä. Maista paistettuja simpukoita öljy-etikkakastikkeessa ja niiden kanssa paikallista viiniä – esimerkiksi pihkalla maustettua retsinaa.

2. Kreeta: Kapinallisten saari on rantaparatiisi

Rantaloma: Viljava Kreeta tunnettiin vuosisatojen ajan merirosvojen ja ­kapinoitsijoiden tyyssijana, kunnes kenraali Quintus Cae­cil­ius Metellus alisti sen Rooman valtaan kolme vuotta kestäneen sodan päätteeksi ­vuonna 69.

Kaikki kreetalaiset eivät silti ­vieläkään hyväksy roomalaisia.

Älä mainosta roomalaisuuttasi, kun liikut saarella, ja pidä aina mukanasi aseita.

Yksi Kreetan kiinostavimmista nähtävyyksistä on Lyttoksen kaupungissa sijaitseva amfiteatteri.

Kokemisen arvoinen: Varaa aikaa käynnille Kreetan pohjoisrannikon hiekkarannoilla. Siellä voit rentoutua Välimeren aaltojen lempeässä syleilyssä.

Älä vaivaudu: Kreetalaiset ylpeilevät Lyttoksen akveduktilla. Älä suotta vaivaudu. Se on vain 22 km pitkä eli paljon lyhyempi kuin Rooman vastaavat.

Majoitus: Pysyttele suurimmissa kaupungeissa ja vältä yöpymistä vuoristossa, missä ryövärit vaanivat kunniallisia matkalaisia.

Ruoka: Kreeta tunnetaan vuohenmaidosta valmis­te­tuista juustoistaan. Muista maistaa niitä matkasi ­aikana. Et tule katumaan!

3. Feneos: Styxvirtaa etsimässä

Maaseutuloma: Kreikkalaisen historioitsijan Herodotoksen mukaan manalan virta Styx saa alkunsa Feneoksen lähistöltä.

Kun kyllästyt etsimään myyttistä jokea, voit rentoutua Hermaea-festivaalilla, jossa kreikkalaiset kunnioittavat Hermes-jumalaansa urheilemalla ja erilaisilla kilpailuilla.

Taruston mukaan Hermes syntyi Kyllínivuorella Feneoksen lähellä.

Kokemisen arvoinen: Käy jossakin alueen monista hevossiittoloista. Niistä voit ostaa itsellesi huippuhevosen.

Älä vaivaudu: Unohda Athenen temppeli. Se on nykyään pelkkä rauniokasa.

Majoitus: Seutu tunnetaan hyvistä kievareistaan ja vieraan­varaisista asukkaistaan, joilta voit vuokrata huoneen.

Ruoka: Feneoksen erikoisuus ovat mehevät hevosenlihapihvit. Kannattaa kokeilla, et varmasti kadu!

Pankration on yhdistelmä painia ja nyrkkeilyä, ja lähes kaikki otteet ovat siinä sallittuja.

© Bridgeman Images

4. Olympia: Ruumiinkulttuuria aktiivisille

Aktiiviloma: Jos pidät urheilusta, sinulla on joka neljäs vuosi mahdollisuus nähdä antiikin parhaat urheilijat tositoimissa Olympian pyhäkkö­alueella.

Maantieteilijä Pausanias kirjoitti tapahtumasta näin: ”Mikään ei ole kiinnostanut jumalia niin kuin Olympian kisat!” Kisojen aikana vallitsee ”olympiarauha”, jolloin sotiminen ja riidan ­haastaminen on kielletty.

Olympiassa atleetit ottavat toisistaan mittaa muun muassa kilpajuoksussa, painissa, nyrkkeilyssä ja valjakkoajossa.

Kokemisen arvoinen: Älä jätä väliin kisojen aikana järjestettävää suurta uhrijuhlaa, jossa sata härkää teurastetaan ylijumala Zeuksen ­kunniaksi. Uhrijuhla on hyvin tärkeä uskonnollinen tapahtuma.

Älä vaivaudu: Olympian Zeuksen temppeliä koristaa 21 kullattua kilpeä, jotka roomalainen kenraali Mummius lahjoitti temppelille. Kilvet eivät kuitenkaan liity millään tavalla urheiluun.

Majoitus: Kisojen aikaan Olympiaan saapuu jopa 40  000 vierasta, ja alueella on runsaasti hotelleja ja majataloja. Jos kaipaat aitoa elämystä, yövy urheilijoiden parakeissa!

Ruoka: Noudata atleettien suosimaa ruokavaliota ja kokeile paikallisia ruokalajeja, joita urheilijatkin syövät – esimerkiksi kanaa luumujen kera.

Lue myös: Olympoksen 12 kreikkalaista jumalaa hallitsivat Kreikkaa

5. Korintti: Lomaile roomalaisten seurassa

Roomalainen loma: Jos podet matkoilla helposti koti-ikävää, suosittelemme käyntiä Korintissa.

Monet ­kaupungin asukkaista ovat roomalaisia siirtolaisia, ja yksi tunnetuimmista roomalaisista Korintin-kävijöistä oli keisari Nero, joka vieraili siellä vuonna 67 käynnistämässä kanavan rakennusurakkaa Peloponnesoksen niemimaan halki.

Näillä näkymin kanava valmistuu vuonna 1893.

Kokemisen arvoinen: Korintin ehdoton ykkösnähtävyys on valkeasta marmorista rakennettu suuri hippodromi eli kilpa-ajoareena.

Älä vaivaudu: Kaupungin ulkopuolella sijaitseva Apollonin temppeli on palanut, ja siitä on jäljellä vain raunioita.

Majoitus: Majoitu johonkin Octavian temppe­lin lähistön pienistä krouveista. Siellä asut mukavammin ja halvemmalla kuin yksityisten luona.

Ruoka: Korintin suuren roomalaisväestön ansiosta kaupungista löytyy taatusti runsain mitoin parasta, mitä roomalaisella keittiöllä on tarjottavanaan.

6. Sparta: Sparta sopii sotaa ja sotilaselämää arvostaville

Historialoma: Sparta erottuu muista kaupunkivaltioista sotamenestyksen saralla.

Se oli olemassa käydäkseen sotaa, ja sen asukkaat syntyivät sotilaiksi.

Me roomalaiset emme voi kuin ihailla urheita spartalaisia, jotka liitimme osaksi imperiumiamme vuonna 148 eaa. Siitä lähtien Sparta on ollut roomalaisten sotaturistien suosikkikohde.

Kokemisen arvoinen: Monien sotamuistomerkkien lisäksi kannattaa käydä katsomassa keisari Augustuksen patsasta, joka koristaa Spartan keskusaukiota.

Varoitus: Spartalaiset ovat kuuluisia niukkasanaisesta – lakonisesta – puheenparrestaan.

Majoitus: Suosittelemme huoneen vuokraamista, mutta älä karkaa isäntäsi vaimon kanssa kuten prinssi Paris. Kukaan ei kaipaa uutta Troijan sotaa!

Ruoka: Maista Spartan kuuluisaa verikeittoa melas zõmosta eli ”mustaa soppaa”. Monet iäkkäät spartalaiset eivät syö mitään muuta.

7. Plataiai: Tutustu muinaisen verilöylyn näyttämöön

Patikkaloma: Boiotiassa sijaitseva Plataiai on ehdoton matkakohde historiasta kiinnostuneelle aktiiviselle matkailijalle.

Siellä voit patikoida paikassa, jossa Kreikan kaupunkivaltiot vuonna 479 eaa. kukistivat Persian sotajoukot Plataiain taistelussa.

Kreikkalaiset olivat edellisenä vuonna kärsineet tappion sekä Artemisionissa että Thermopylaissa, ja he tarvitsivat kipeästi voittoa.

Plataiaissakin persialaiset onnistuivat katkaisemaan kreikkalaisten huoltolinjat ja pakottamaan nämä vetäytymään. Persialainen kenraali Mardonius uskoi voiton olevan jo varma, kun hän määräsi joukkonsa hyökkäämään.

Kreikkalaisia ei kuitenkaan ollut vielä lyöty, ja persialaiset kokivat murskatappion. Herodotoksen mukaan kreikkalaiset tappoivat Plataiaissa 250  000 persialaista!

Kokemisen arvoinen: Käy Erythraen rauniokaupungissa. Sen vanhan kaivon veden sanotaan antavan näkijän kyvyt.

Älä vaivaudu: Unohda Boiotian suurin kaupunki Theba. Se on ollut vain varjo entisestään sen jälkeen, kun Aleksanteri Suuri hävitti sen vuonna 335 eaa.

Majoitus: Vältä alueen kievareita ja ­majataloja, sillä ne ovat täynnä varkaita ja noppapelihuijareita.

Ruoka: Maista paikallista kreikkalaista salaattia, jossa on rusinoita ja korianteria.

Delfoin oraakkelin papitarta kutsuttiin Pythiaksi. Hän julisti ennustuksiaan harhoja aiheuttavien maanalaisten höyryjen vaikutuksen alaisena.

© Bridgeman Images & Shutterstock

8. Delfoi: Oraakkelin kotipaikka on taiteenystävän paratiisi

Delfoin suosituin nähtävyys, oraakkeli, vastaa kysymyksiin politiikasta henkilökohtaisiin asioihin, mutta kaupungissa on paljon muutakin nähtävää.

Kulttuuriloma: Kaikki tuntevat oraakkeli Pythian, joka tarjoaa vastaukset elämän suuriin kysymyksiin.

Muis­ta kuitenkin, että matka ­Pythian luolalle on pitkä ja että sinne pääsy edellyttää keskustelua Apollonin papin kanssa ja uhrilahjaa, kuten kyyhkyä tai ­karitsaa. Pythia vastaa kreikaksi ja usein hyvin salamyhkäisesti.

Delfoissa on paljon muutakin nähtävää, sillä Kreikan kaupunkivaltiot ovat ­vuo­sisatojen ajan esitelleet temppelialueella mahtiaan taiteen avulla.

Esimerkiksi Ateena on rakennuttanut sinne Apollonin temppelin, jota koristavat Androstheneen ja Praxiaan veistämät jumalia ja muusia esittävät reliefit.

Kun olet esittänyt asiasi oraakkelille ja nähnyt riittävästi, suuntaa rakennukseen, jota paikalliset kutsuvat nimellä leskhai eli ”puhumispaikka”.

Siellä ­kes­kustellaan kaikesta mahdollisesta – politiikasta kauden sandaalimuotiin.

Kokemisen arvoinen: Kuten Olympiassa, ­Delfoissakin järjestetään neljän vuoden välein suuret ­urheilukilpailut. Pythian kisoissa kisataan kuitenkin myös tanssissa ja taiteessa.

Älä vaivaudu: Temppelialueella on paljon kaupunkivaltioiden aarrekammioita. Jätä suosiolla köyhempien alueiden, kuten Boiotian, kammiot väliin.

Majoitus: Oraakkeli on aikojen alusta asti houkutellut Delfoihin kävijöitä läheltä ja kaukaa. Siksi Delfoissa on runsaasti majataloja eli pandokhei­oneja. Niiden makuusaleista löydät helposti vuoteen yöksi – mutta varo täitä ja kirppuja!

Ruoka: Kokeile paikallisten tuottajien häränlihaa. Viikuna-kastikkeella glaseerattu häränpihvi on varma valinta.