Kreikkalaisesta kaivosta löytyi antiikin aikainen oraakkeli

Antiikin aikainen oraakkeli on löydetty Kreikan pääkaupungista Ateenasta ensimmäistä kertaa.

Kaivo löytyi Kerameikoksesta Akropoliin koillispuolelta.

Ateenan keskustassa – hieman koilliseen Akropoliista – on vanha ruukuntekijöiden kortteli, Kerameikos. Alueen on tiedetty olleen rehevä jo antiikin aikana, kiitos kaupungin halki virtaavan Eridanosjoen.

Antiikin kreikkalaiset rakensivat alueelle runsaasti kaivoja, joista kaupunkilaiset saivat puhdasta juomavettä. Nyt Kerameikoksen kaivoista on löydetty muutakin kuin vettä.

Yhdessä kaivoista on nimittäin 1800 vuotta vanha, Apollon-jumalalle pyhitetty oraakkeli eli paikka, josta ihmiset hakivat neuvoja jumalalta.

Maailman napa

Kerameikoksessa on tehty kaivauksia yli vuosisadan ajan, mutta vasta vuonna 2012 sieltä löydetty niin sanottu omfalos johdatti tutkijat oraakkelin jäljille. Omfalos on pyöreä kivi, joka edusti kreikkalaisille maailman napaa.

Arkeologit löysivät omfaloksen alta pyöreän kaivon, jossa on yli 20 muinaiskreikaksi kaiverrettua kirjoitusta. Niissä kaikissa toistuu sama lause:

”Tule luokseni, oi Paean, ja tuo mukanasi tosi oraakkeli.”

Paean oli Apollonin lisänimi. Apollon oli ennustamisen, kulttuurin ja tieteen jumala, ja hänen tunnetuin oraakkelinsa oli Delfoissa.

Oraakkelin kaivo on läpimitaltaan vain 65 senttiä.

© Jutta Stroszeck

Pyhä vesi

Antiikin kreikkalaiset hakivat oraakkeleilta neuvoja, esimerkiksi etsiessään puolisoa, sairastuessaan tai halutessaan tietää tulevaisuutensa.

Arkeologit uskovat, että Ateenan oraakkeli oli kaivossa siksi, että sekä oraakkelit että vesi olivat tärkeitä kreikkalaisille.

”Vesi, etenkin juomavesi, oli pyhää antiikin kreikkalaisille. He uskovat, että nymfit suojelivat vettä”, kertoo Kerameikoksen kaivausten johtaja Jutta Stroszeck.