L. Lamont/Athenian Agora Excavations
lähikuva ruukun kaiverroksista

Kreikasta löytyi harvinainen kirousruukku

Kreikkalaiset arkeologit ovat löytäneet 2 300 vuotta vanhan kirousruukun, jonka piti aiheuttaa kohteille suurta vahinkoa.

Kreikkalaiset arkeologit löysivät vuonna 2006 Ateenasta erikoisen ruukun, jossa oli sisällä kananpojan jalat ja pää. Ne eivät olleet suinkaan hienon aterian jäännökset vaan niitä oli käytetty apuna mustassa magiassa.

Ruukkua on nyt tutkittu lähemmin, ja siihen tehdyt kaiverrukset kertovat, että kirousruukulla on haluttu vahingoittaa 55:tä nimeltä mainittua ateenalaista. Tutkijat ajoittivat taikaruukun ajalle 325–270 eaa.

Kananjalat ja -pää oli lävistetty naulalla – mikä kertoo myös siitä, että mainittuihin 55 ateenalaiseen on kohdistettu eräänlaista voodootaikaa.

”Kanan pään ja jalkojen irrottamisen ja niiden lävistämisen tarkoitus on ollut, että kirous vaikuttaisi vahingollisesti uhreihin samoihin ruumiinosiin”, antiikin kulttuurin professori Jessica Lamont yhdysvaltalaisesta Yalen yliopistosta kertoo.

Ruukusta löydettyjä kananluita

Kananluita sisältävä ruukku löytyi Ateenan suurelta torilta, agoralta.

© Craig Mauzy/Athenian Agora Excavations

Todistajat haluttiin vaientaa

Kiroukset olivat antiikin aikaan yleisiä, ja niitä käytettiin vihollisia, kilpailijoita tai muita kiusanhenkiä kohtaan. Niitä kuitenkin kirjoitettiin harvoin ruukkuihin, yleisempää oli kirjoittaa kohteiden nimet pieniin lyijytauluihin.

Kirjoitustyylien perusteella asiantuntijat ovat päätelleet, että kirjoittajia on ollut ainakin kaksi. Tutkijoiden mukaan nimet saattoivat olla esimerkiksi tulevan oikeudenkäynnin todistajia, jotka on haluttu vaientaa.