Nikos Giannoulakis

Herkules saa päänsä takaisin 122 vuoden jälkeen

Kreikkalaisen tarusankarin patsas upposi 2 000 vuotta sitten. Nyt arkeologit ovat löytäneet sen viimeisenkin osan.

Kreikasta Antikytheran saaren edustalta löytyi antiikin aikaisen kreikkalaisen laivan hylky vuonna 1900, ja tutkijat ovat siitä lähtien tutkineet innokkaasti sen arvoituksellista lastia. Meriarkeologit nostivat tuolloin hylystä patsaan, mutta jotain puuttui.

Patsaalla ei ollut päätä – mutta nyt on. Hylyn uusissa tutkimuksissa tänä vuonna nimittäin löytyi patsaan pää, eikä ollut vaikea arvata, mihin patsaaseen se kuului.

”Ei ole epäilystäkään siitä, että se on Herkuleen pää”, arkeologi Lorenz Baumer Geneven yliopistosta Sveitsistä vakuuttelee. Hänen mukaansa pää on noin kaksi kertaa ihmisen pään kokoinen, ja sillä on muhkea parta, erikoiset kasvot ja lyhyet hiukset. Nyt tutkitaan, pystytäänkö pää vielä liittämään patsaaseen vai pannaanko ne vain esille yhdessä.

Statue af Herkules manglende hoved
© F. Tronchin/National Archaeological Museum, Athens.

Hylyssä oli maailman vanhin tietokone

Antikytheran hylky on herättänyt paljon kiinnostusta löytymisestään lähtien. Vuonna 1901 sukeltajat löysivät siitä metallisen laitteen, joka osoittautui tarkemmissa tutkimuksissa maailman vanhimmaksi tunnetuksi analogiseksi tietokoneeksi.

Ajanlaskumme alun tienoilta peräisin oleva laivan hylky sisältää todennäköisesti enemmänkin aarteita.

Vuonna 1901 suuri marmoripatsas hävisi jonnekin meren pohjaan, kun sitä yritettiin nostaa, ja siellä se on edelleen. Lisäksi arkeologit epäilevät, että ”luonnon kiviaines”, jota 1900-luvun alun kaivauksissa poistettiin, olivatkin itse asiassa patsaisen osia.

Videoleike Antikytheran mekanismista: