Ateenassa ja muissa kreikkalaisissa kaupunkivaltioissa, joihin Ateenan vaikutus ulottui, parikymppisten useimmiten aikuisten miesten ja teini-ikäisten poikien välinen seksi oli sosiaalisesti hyväksyttävää ja sillä katsottiin olevan kasvatuksellinen tarkoitus.
Ilmiötä kutsuttiin pederastiaksi, ja sen tarkoituksena oli, että aikuinen otti nuoren pojan siipiensä suojaan ja opasti, suojeli ja kasvatti häntä esimerkiksi filosofian ja taiteen aloilla.
Tähän mentorointisuhteeseen sisältyi usein rakkautta ja seksiä. Se kesti kuitenkin vain muutaman vuoden. Kun aikuinen lähestyi kolmenkymmenen vuoden ikää, hänen odotettiin menevän naimisiin, jotta hän voisi saada lapsia.
Nuorempi kumppani taas oli varttunut aikuiseksi. Tavallista olikin, että hän harrasti vuorostaan pederastiaa toisen nuoren pojan kanssa, mutta tällä kertaa aktiivisena ja hallitsevana kumppanina.
”Rumista ruminta"
Vaikka aikuisten miesten ja nuorten teinipoikien välinen seksi oli kreikkalaisille yleisesti hyväksyttävää, aikuisten miesten välistä seksiä pidettiin sopimattomana ja tuomittavana.
Filosofi Platonin (n. 427–347 eaa.) mukaan miesten seksi oli "täysin epäpyhää, jumalille kauhistuttavaa ja rumista ruminta".
Raskainta oli kreikkalaisten sosiaalinen leimaaminen, joka kohdistui suhteen passiiviseen mieheen. Kreikkalaisten mukaan tämä oli naisellisessa ja yhteiskunnallisesti alhaisessa syvästi halventavassa asemassa.
Myöskään vanhemmat miehet, jotka eivät koskaan menneet naimisiin vaan jatkoivat nuorten poikien jahtaamista, eivät päässeet vähällä. Heitä pilkattiin esimerkiksi kreikkalaisissa näytelmissä.