Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Sivilisaatiot - Kreikkalaiset

Ebola: Muinaiset kreikkalaiset sairastivat ebolaa

Ebola ei uuden tutkimuksen mukaan ole uusi tauti. Jo muinaisessa Kreikassa tauti tappoi kolmanneksen Ateenan väestöstä.

Ruttoepidemia oli luultavasti ebola

Uuden tutkimuksen mukaan muinaisessa Kreikassa riehunut ruttoepidemia olikin todellisuudessa ebolaa. Tätä mieltä ainakin on tartuntautien ja historian professori Powel Kazanjian Michiganin yliopistosta. Kazanjian on tutkinut varhaisia tauteja ja verrannut niitä nykyisiin ebolaepidemioihin.

Oireet viittaavat ebolaan

Rutto puhkesi Ateenassa vuonna 430 eaa. ja se riehui viisi vuotta tappaen kolmanneksen kaupungin väestöstä. Kreikkalaisilla oli muun muassa kuumetta, päänsärkyä ja väsymystä, ja lisäksi heidän kerrotaan kärsineen kovista vatsakivuista ja oksentelusta.

Kuuluisa aikalaishistorioitsija Thukydides, joka selvisi taudista, on kuvannut sairastuneiden kärsineen niin pahasta nestehukasta, että he yrittivät jopa heittäytyä kaivoihin sammuttaakseen janonsa. Hänen mukaansa sairaus johti kuolemaan seitsemännen ja yhdeksännen päivän välillä.

"Thykydideksen elävät kuvaukset ovat saaneet nykyajan historiantutkijat ja lääkärit näkemään yhteyden aiempien epidemioiden ja nykyisin tunnettujen tautien välillä", sanoi Kazanjian Live Sciencen haastattelussa.

Vertailtuaan nykyisten ebolauhrien ja vuonna 430 eaa. sairastuneiden kreikkalaisten oireita Kazanjian uskoo, että kyse on samasta sairaudesta.

Ebola tuli palvelijoiden mukana

Kazanjianin mukaan sairaus oli peräisin Egyptin eteläpuolelta aivan kuin nykyinenkin ebola. Kazanjian uskoo, että afrikkalaiset, jotka tulivat Kreikkaan palvelijoiksi ja maanviljelijöiksi, toivat taudin mukanaan.

Useimpien asiantuntijoiden mukaan ebola puhkesi ihmisissä ensimmäistä kertaa Kongossa vuonna 1976, mutta eläimistä, kuten hiiristä ja rotista, otetut dna-näytteet viittaavat siihen suuntaan, että ebolaa esiintyi ensimmäisen kerran jo yli 20 miljoonaa vuotta sitten.

Nykyinen epidemia on tähän mennessä laajin. Maailman terveysjärjestön mukaan tartunnan on saanut jo yli 27 000 ihmistä, joista lähes 11 200 on kuollut.

Lue myös:

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota