Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Hevoskilpailut

Hevoskilpailut olivat suuressa suosiossa Rooman valtakunnassa. Antiikin Kreikassa ne otettiin mukaan Olympian kisoihin vuonna 648 eaa.

© Wikipedia
Sivilisaatiot - Kreikkalaiset

Antiikin kreikkalaiset arvostivat reilua peliä

Reilun pelin sääntö merkitsi sitä, että antiikin Kreikassa ja Roomassa kilpahevosille ei ollut luvassa pitkää ja menestyksekästä uraa.

Suomalaisesta huippuravurista Charme Asserdalista ei olisi ikinä tullut supertähteä, jos se olisi elänyt antiikin Kreikassa.

Kilpa-ajoja harrastavilla kreikkalaisilla oli nimittäin oma reilun pelin sääntönsä: kun hevonen oli voittanut kilpailun, se tai sen omistajan mikään muukaan hevonen ei saanut enää osallistua kilpailuihin. Niinpä oli mahdollista voittaa kilpa-ajot vain yhden ainoan kerran.

Tämä kerrotaan kivitaulussa, joka on löytynyt Konyan kaupungista Turkista.

Maailman vanhimmat kilpa-ajosäännöt

2 000 vuotta vanha kaiverros, josta edellä mainittu antiikin aikainen sääntö löytyy, on maailman vanhin kirjallinen kilpa-ajosäännöstö.

Taulu oli hippodromilla eli radalla, jolla sekä kreikkalaiset että roomalaiset kävivät hevoskilpailuja. Taulun kirjoitus on muinaiskreikkaa, mutta se löytyi roomalaisten Lukuyanus-nimisen kilpa-ajajan kunniaksi pystyttämästä muistomerkistä.

Kaikki saivat mahdollisuuden

Hevoskilpailuja on järjestetty ympäri maailman ammoisista ajoista asti, mutta säännöt ovat muuttuneet vuosien varrella, ja nykyään niin voittajat kuin hävinneetkin voivat kiertää kilpailusta toiseen.

Antiikin aikana kaikille haluttiin antaa mahdollisuus voittoon.

”Se oli hieno sääntö, joka osoitti, että hevoskilpailut, toisin kuin nykyään, perustuivat herrasmiessopimukseen”, toteaa professori Hasan Bahar Selçukin yliopiston historian laitokselta.

Niinpä antiikin aikana mikään hevonen tuskin ylsi sellaiseen supertähden asemaan kuin esimerkiksi Charme Asserdal 1970-luvun Suomessa.

Lue myös:

Sivilisaatiot

Arojen ryöstelijöistä tuli tsaarin uskollisia sotilaita

3 minuuttia
Egyptiläiset

3 000 vuotta vanhan muumion arvoitus ratkesi

2 minuuttia
female ancient greek athlete
Kreikkalaiset

Saivatko naiset osallistua Olympian kisoihin?

2 minuuttia

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota