Aleksanteri vei kreikkalaista kulttuuria laajalti maailmalle.

Aleksanteri Suuri ja 17 muuta länsimaisen sivistyksen rakentajaa

Nykyisen läntisen kulttuurin pohja luotiin antiikin Kreikassa, missä 17 miestä ja yksi nainen esittivät ajatuksiaan tieteistä ja maailmankatsomuksista.

torstai 31. lokakuuta 2013 teksti Bjørn A. Bojesen & Martin Landin

Aleksanteri Suuri muutti maailmaa

356-323 eaa.: Aleksanteri Suuresta tuli Makedonian kuningas 20-vuotiaana isänsä Filippos II:n jälkeen. Hän alkoi pian toteuttaa isänsä suunnitelmia laajentaa valtakuntaa kohti itään ja vei maailman edistyksellisimmän armeijansa sotaretkille halki Vähän-Aasian, Egyptin ja Persian.

Nuori kuningas varmisti itselleen joukkojensa uskollisuuden osoittamalla suurta anteliaisuutta ja taistelemalla itse eturivissä. Hän oli poikkeuksellisen peloton ja haavoittui yhdeksän kertaa hengenvaarallisesti.

Aleksanterin valtakunta kasvoi ennätysvauhtia. Hän sai kaupan kukoistamaan valloittamillaan alueilla ottamalla käyttöön yhteiseksi valuutaksi vakioituja hopeakolikoita. Hänen sotaretkillään levittämän hellenistisen kulttuurin vaikutukset maailmanhistoriaan ovat olleet merkittäviä ja ovat yhä nähtävissä.

Länsimaisen sivistyksen rakentajia

Muita jälkimaailmaan ratkaisevasti vaikuttaneita antiikin kreikkalaisia olivat muun muassa monilahjakkuus Aristoteles, jota pidetään yhä yhtenä kaikkien aikojen suurimmista ajattelijoista, ja stoalaisuuden perustaja Zenon, jonka opit vaikuttivat vielä orjuuden lopettamiseen Yhdysvalloissa vuonna 1865 ja naisten tasa-arvotaisteluun 1900-luvun alussa.

Lataa 18 tärkeintä antiikin Kreikan ajattelijaa esittelevä artikkeli, joka on julkaistu TK-Historiassa 16/2013, napsauttamalla alla olevaa painiketta.Huom! Sinun pitää olla rekisteröitynyt historianet.fi-sivuston käyttäjäksi voidaksesi ladata artikkelin. Napsauta ”Lataa artikkeli” -painiketta. Jos et ole kirjautunut sivustoon, sinulle tarjotaan mahdollisuutta rekisteröityä käyttäjäksi. Se käy nopeasti eikä maksa mitään.

Ehkä sinua kiinnostaa...