Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Keitä olivat etruskit?

Ennen roomalaisia Italiaa asuttivat etruskit, joiden taitavat insinöörit saattoivat innoittaa roomalaisia rakentamaan mahtavia akveduktejaan.

Peter Horree/Imageselect

Etruskit olivat muinainen kansa, joka eli Italiassa suunnilleen vuosina 800–300 eaa.

Etruskit eivät koskaan perustaneet varsinaista omaa valtiota, mutta heillä oli Italiassa monia vahvojen aristo­kraattiperheiden johtamia kaupunkeja.

Etruskikuninkaat hal­litsivat myös Roomaa, mutta ajan mittaan rooma­laisten vahvistuessa etruskit ja heidän kulttuurinsa sulautuivat kasvavaan ­Rooman valtakuntaan.

Arkeologisten löytöjen perusteella ­tiedetään, että etruskeilla oli lukuisia jumalia.

Heidän jäljiltään on löydetty upeita taide­teoksia, ja he olivat myös teknisesti taitavia ja rakensivat korkeita rakennuksia ja kastelujärjestelmiä, jotka ehkä innoittivat roo­malaisia rakentamaan mahtavia akveduktejaan.

Edistyksellisestä kulttuuristaan huo­limatta etruskeilta ei jäänyt lainkaan ­kirjallisuutta, vaan kirjalliset maininnat heistä etevinä kauppiaina ja viljelijöinä ovat peräisin myöhemmistä kreikkalais- ja roomalaislähteistä.

Niissä etruskeja kuvaillaan moraalisesti avomie­lisiksi – ehkä siksi, että etruskimiehet kohtelivat naisia vertaisinaan toisin kuin kreik­kalaiset ja roomalaiset miehet.

Etruskien alkuperä on ollut arvoitus antiikin ajoista asti. Kreikkalainen historioitsija Herodotos kirjoitti, että etruskit olisivat tulleet nykyisen Turkin alueelta.

Teoriaa ei kuitenkaan ole voitu vahvistaa yksiselitteisesti DNA-analyyseilla.

Lue myös:

Viikingit

Ragnarök on ovella!

2 minuuttia
Rooman valtakunta

Veriviholliset liittoutuivat Attilaa vastaan

27 minuuttia
Rooman valtakunta

Tämän vuoksi Rooman valtakunta jakautui

1 minuuttia

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota