Intiaanit avasivat kuolleiden kalloja

Uusi Perussa tehty luulöytö osoittaa, että Etelä-Amerikan varhaiset asukkaat hallitsivat useita kallonporausmenetelmiä.

Intiaanit harjoittivat trepanaatiota

Perusta löydettyjen 32 luurangon tutkimukset osoittavat, että alueella vaikuttaneen warikulttuurin parantajat harjoittelivat taitojaan järjestelmällisesti – ainakin kun kyse oli kallon­porauk­sesta eli trepanaatiosta.

Luut löysi Perun eteläosassa sijaitsevista luolista tutkijaryhmä, jota johti Kalifornian yliopistossa työskentelevä Danielle Kurin. Luut ajoitettiin vuoden 1000 tienoille eli ajanjaksolle, jolloin wari-intiaanien tiedetään hoitaneen sekä ruumiillisia että henkisiä vaivoja puhkaise­malla reikiä kalloon.

Intiaanit harjoittelivat poraamista kuolleiden kalloilla

Kalloissa oli jälkiä kaikkiaan 45 operaatiosta, ja Kurin uskoo, että parantajat ovat hioneet taitojaan kuolleiden kalloilla. Osaan kalloista on tehty reikä veitsellä, osaan taas käsi­poralla. Yhdessä kallossa oli useita erisyvyisiä kuoppia.

"Voi kuvitella, miten oppilas on harjoitellut reiän tekoa ja laskenut, kuinka monta kertaa poraa pitää kääntää, että se läpäisee luun mutta ei vahingoita aivoja", sanoo Kurin.

Warikulttuurin suuruudenaika oli vuosina 600–1100.

Potilas kuoli: Kalloon on alettu tehdä reikää veitsellä. Operaatio on keskeytetty, koska potilas on menehtynyt.

Potilas jäi henkiin: Tulehtuneeseen luuhun tehtiin reikä poralla. Reiän piti lievittää tulehduksen aiheuttamaa kipua.

Potilas selvisi – ja menehtyi: Tähän kalloon on tehty reikiä useilla menetelmillä. Potilas on menehtynyt viimeiseen operaatioon.