Ihmisuhri: Mayatemppelin uurnassa oli luuranko ja ”mahtaileva" sormus

Arkeologit ovat löytäneet Meksikossa kaksi suurta uurnaa muinaisesta mayakaupungista. Toisessa niistä oli jumalille uhratun nuoren ihmisen luuranko, joka haudattiin kallisarvoisen jadesormuksen kanssa.

Skelet og kranie i stor urne
© INAH

Arkeologit ovat jälleen kerran perehtyneet Meksikon eteläosassa mayasivilisaation rituaaleihin, joissa ihmisuhreja uhrattiin jumalille.

Maan kansallisen antropologian ja historian instituutin (INAH) tutkijat ovat löytäneet kaksi uurnaa El Tigren mayakaupungin kaivauksissa.

Toisessa uurnassa oli nuoren miehen luuranko, joka todennäköisesti surmattiin uhrilahjana noin 1 200 vuotta sitten.

INAH-instituutin asiantuntijoiden mukaan löytö on merkittävä, koska luurangossa oli edelleen mukana "hyvin säilynyt ja näyttävä jadesormus".

Mayat uhrasivat ihmisiä tärkeässä suurkaupungissa

El Tigren kaivauksia tehtiin Meksikon Campechen osavaltiossa Jukatanin niemimaalla. Niemimaa oli vuosituhansia kestäneen mayasivilisaation keskus ennen espanjalaisten hyökkäystä Etelä- ja Keski-Amerikkaan.

INAHin mukaan El Tigre oli suuri ja tärkeä kaupunki, jossa oli sekä markkinapaikkoja että uskonnollisia temppeleitä.

Uudet löydöt tehtiin mayakaupungin kookkaan pyramidin kaltaisen rakennelman länsipuolelta.

Arkeologit löysivät sieltä kaksi suurta astiaa, joissa oli keraamisia kulhoja kansiosina. Toisesta uurnasta he löysivät vihreän sormuksen, joka oli yhä kiinni luurangossa. Lehdistötiedotteen mukaan luuranko oli "ojennetussa" asennossa.

Luuranko ja pääkallo sekä vihreä jade-sormus

Tutkijoiden mukaan vihreä jadesormus osoittaa, että uhrin oli yhteiskunnassa korkeassa asemassa.

© INAH

Mayojen jumalat olivat verenhimoisia

[Atsteekkien] (https://historianet.fi/sivilisaatiot/asteekit-keita-asteekit-olivat) tapaan myös mayat palvoivat lukuisia erilaisia luonnonjumalia, kuten sadetta, tulta ja ukkosta.

Mayojen uskonnossa veri oli tärkeä elämänvoiman lähde, ja veriuhri kuului arvokkaimpiin asioihin, joita he saattoivat tarjota jumalille saadakseen niiden suosion.

Ihmisten uhraamisella – johon usein liittyi sekä kidutusta että mestaus – oli keskeinen asema mayojen uskonnollisissa rituaaleissa, kuten historiallisista lähteistä ja Keski-Amerikan sivilisaation kuvataiteesta käy ilmi.

Varsinkin ylin aateli ja sotapäälliköt olivat arvokkaita uhreja jumalille.

INAHin johtajan Diego Prieto Hernándezin mukaan äskettäin löydetty jadesormus on "merkittävä" todiste siitä, että uhrattu henkilö oli ”korkeassa asemassa".